САД подигле оптужнице против Руса због мијешања у изборе

Агенција
САД подигле оптужнице против Руса због мијешања у изборе

Америчко федерално тужилаштво је саопштило да је подигло оптужнице против 13 Руса и три руска ентитета због мијешања у предсједничке изборе у САД 2016.

Оптужнице које је подигла канцеларија специјалног тужиоца Роберта Малера наводе да су руски држављани користили лажне објаве на социјалним мрежама као и огласе које су преваром куповали у име Американаца како би утицали на јавно мњење током предизборне трке између Доналда Трампа и демократског кандидата Хилари Клинтон, наводи АП.

Они се терете да су прекршили кривичне законе САД мијешајући се у америчке предсједнике изборе и политичке процесе у тој земљи, наводи АП.

Против њих су поднијете оптужнице за завјеру, банкарске и интернет-преваре и теже крађе идентитета.

У оптужници се наводи да су они користили компјутерске системе у САД како би прикрили "руско поријекло" својих активности, преноси Би-Би-Си.

Вијест о подизању оптужница објавила је канцеларија специјалног савјетника Роберта Мулера, која истражује наводно руско мијешање у предсједничке изборе у САД.

Бијела кућа није коментарисала подизање оптужница.

Ове оптужнице су до сада најдиректније тврдње о илегалном руском мијешању у изборе.

Оне су резултат Малерове истраге о руској умијешаности у америчке изборе, наводи АП

Захарова: Апсурдна америчка оптужница

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је вечерас да су апсурдне оптужбе за уплитање у америчке предсједничке изборе.
Захарова је на "Фејсбуку" поставила питање како је могуће да је 13 људи пореметило изборе у САД.

"Значи, 13 људи против обавјештајних служби чији буџет се мјери милијардама долара. Како је то могуће? Против обавјештајних и контраобавјештајних служби, поред најновијих технологија? Стварно апсурдно", написала је Захарова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана