Ruski piloti: Kako smo jurili američke avione po Siriji Sp

Sputnjik
Ruski piloti: Kako smo jurili američke avione po Siriji Sp

Moskva - Ruski piloti uspijevali su da budu iza američkih, u sirijskom vazdušnom prostoru, izjavio je ruski pilot prilikom primanja nagrade od Putina.

"Prilikom susreta u vazduhu sa našim partnerima iz zapadne koalicije, uvijek smo uspijevali da, što bi rekli piloti, budemo ’na njihovom repu‘, što predstavlja pobjedu", rekao je major vazduhoplovnih snaga Maksim Makolin.

Takozvano "zaostajanje", kada je "nos" aviona koji napada uperen ka "repu" protivničkog aviona, smatra se optimalnom pozicijom u borbama u vazduhu i omogućava avionu koji je iza niz opcija, od povećanja ili održavanja rastojanja bez prekomjerne paljbe, do slobodnog napada na protivnički avion sa bezbjedne pozicije, u takozvanom "mrtvom uglu" letjelice koja mu je na meti, prenosi Sputnjik.

Makolin je postao jedan od 14.000 ruskih vojnika koji su primili državna odlikovanja zbog pokazane hrabrosti i profesionalizma tokom dvogodišnje kampanje Ruske Federacije u Siriji.

"Ovo odlikovanje odslikava veliki rad tokom misija u sirijskom vazdušnom prostoru. Mislim da sam osvetio ruskog heroja, potpukovnika Olega Peškova i sve druge koji se nisu vratili iz Sirije", rekao je Makolin.

Bombarder Su-24 kojim je upravljao Peškov oborila je turska avijacija 24. novembra 2015. godine. Pilot je uspio da se katapultira iz zapaljene letjelice, ali su ga ubili teroristi u Siriji. Ankara je poručila da je ruski avion napadnut jer je povredio vazdušni prostor Turske, ali je Moskva odbacila ove tvrdnje.

Ruska vazdušna kampanja u Siriji bila je znak podrške antiterorističkim naporima sirijske vlade i trajala je od 15. septembra 2015. do decembra 2017. Uprkos tome što su borbu protiv terorizma nazivali svojim prioritetom u Siriji, avioni koalicije predvođene SAD učestalo su pokušavali da spreče ruske pilote da izvrše svoje misije, ocenila je ruska vojska.

Incidenti u vazduhu dešavali su se uprkos specijalnoj "liniji za izbkegavanje konflikata", uspostavljenoj između ruske i američke avijacije u Siriji. Iz Ministarstva odbrane poručeno je da ta komunikacija nije dala željene rezultate zbog toga što SAD nisu bile voljne da podkele svoje planove za borbene operacije u vazduhu.

U jednoj od posljednjih "epizoda", ruski lovac Su-35S bio je poslat da otjera američkog lovca F-22 koji je, kako je navelo Ministarstvo odbrane, izvodio "opasne manevre" u blizini ruskih bombardera koji su se pripremali da gađaju bazu ID-a zapadno od Eufrata 23. novembra.

Na svečanoj ceremoniji u Kremlju, kojoj je prisustvovalo oko 600 ruskih vojnika, Putin je rekao da je nacionalna vojska "izvanredno obavila zadatke u Siriji". Predsjednik je takođe pozvao na minut ćutanja za ruske vojnike koji su izgubili živote tokom kampanje u Siriji, podsjeća Sputnjik.

Prema nekim procjenama, 39 ruskih vojnika ubijeno je tokom operacija u Siriji.

Rusija se uključila u situaciju u Siriji na zahtjev predsjednika te zemlje Bašara el Asada, i odigrala je ključnu ulogu u borbi protiv ID-a, Nusra fronta i drugih terorističkih grupa u toj zemlji.

Prema navodima Ministarstva odbrane, oko 60.000 militanata je eliminisano tokom operacija. Sredinom decembra Putin je posjetio rusku bazu Hmejmim u Siriji i objavio povlačenje ruskih trupa iz te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana