Руска војска: Истина о “мистериозној” ракети 9М729

Sputnjik
Руска војска: Истина о “мистериозној” ракети 9М729

Министарство одбране Русије одржава брифинг за аташее страних држава и новинаре о ракети 9М729, преноси Спутњик.

САД сматрају да ова ракета није у складу са овим Споразумом, што је Москва више пута негирала.

Садашња ситуација око Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета настала је искључиво због одбијања Вашингтона да прихвати дијалог, рекао је замјеник шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков.

“Како је познато, коријен нагомиланих проблема је постојању међусобних замјерки Русије и САД по питању поштовања спорзума. Током вишегодишњих дискусија нисмо успјели да приближимо позиције. По нашем најглубљем убеђењу, то је настало само и искључиво због политике Вашингтона и начина на која се она води”, изјавио је Рјавбков.

Он је додао САД још увек нису објасниле на основу којих информација су дошли до закључка да је ракета тестирана на домет који није у складу са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета. Одређене снаге у САД не желе да Москва докаже да су оптужбе из Вашингтона у вези са ракетом 9М729 погрешне, казао је још Рбјаков,додајући да су недавна дешавања показала су да одређене снаге у САД нису заинтересоване да Русији пруже шансу да одбаци њихове погрешне или измишљене податке кроз стручни дијалог, иако би то омогућило да се ово поглавље једном заувијек затвори.

“Јасно је да је то питање створено и проширено да се не би лако уклонило са дневног реда”, рекао је Рјабков. Како је оцијенио, Русија има све разлоге да вјерује да САД тестирају технологије ракета краћег и средњег домета под маском испитивања противракетне одбране.

“Током дугог времена САД су јасно одбијале да наведу конкретан тип ракета у руском арсеналу, ограничавајући се наговештајима позивајући се на неке загонетне обавијештајне податке. Само пре око годину дана САД су саопштиле да се ради о ракети 9М729”, рекао је Рјабков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана