Русија уводи санкције Украјини

Спутњик
Русија уводи санкције Украјини

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин потписао је указ о економским мјерама које ће бити предузете као одговор на антируске санкције Украјине, објављено је на сајту Кремља.

У указу се истиче да је ова одлука донијета „у одговор на непријатељске и противрјечне међународне правне поступке Украјине везане за увођење рестриктивних мјера против грађана и правних лица Русије“, као и „у циљу заштите националних интереса“.

Влади Русије је наложено да „утврди спискове физичких и правних лица према којима ће бити примијењене специјалне економске мјере“, као и да „дефинише специјалне економске мјере које ће бити примијењене на физичка и правна лица“.

Односи Москве и Кијева погоршали су се након државног преврата у Украјини, повратка Крима у састав Русије и почетка устанка у Донбасу. У јануару 2015. године Врховна рада донијела је изјаву у којој се Русија назива „државом-агресором“. Кијев је више пута оптуживао Москву за мијешање у послове Украјине, а нарочито за учешће у сукобу на југоистоку земље, вођењу „хибридног рата“, шпијунаже и сајбер-нападе. Русија негира ове оптужбе и назива их неоснованима. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

(спутник)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана