Rusija: Optužbe na naš račun o padu aviona unaprijed isplanirana provokacija

Rusija: Optužbe na naš račun o padu aviona unaprijed isplanirana provokacija 27.05.2018 13:26 | Sputnjik

Moskva - Optužbe da je Moskva umiješana u pad malezijskog avion MH17 ambasador Rusije u Australiji Grigorij Logvinov nazvao je “unaprijed isplaniranom provokacijom”.

“Australijski premijer Malkolm Ternbul i ministar inostranih poslova Australije Džuli Bišop nedvosmisleno su podržali zaključke Međunarodne istražne grupe. Štaviše, oni su zatražili da Rusija pokaže 'kajanje' i dogovori se o visini 'kompenzacije' žrtvama tragedije linije MH17”, navodi se u izjavi ruskog ambasadora.

Logvinov je naglasio da je takozvana “istraga” zasnovana na podacima sa društvenih mreža i niza međunarodnih nevladinih organizacija koje su više puta bile kompromitovane objavljivanjem lažnih informacija.

“Imamo posla sa unaprijed planiranom provokacijom”, izjavio je ambasador.

“Svi naši napori na pokretanju ozbiljnog, osnovanog i profesionalnog zajedničkog rada bili su kategorički odbačeni. Ipak, Rusija će nastaviti da pomaže da se dođe do istine o padu aviona kako bi krivac bio kažnjen”, naglasio je Logvinov.

Međunarodna istražna grupa predstavila je u četvrtak, 24. maja, rezultate istrage o incidentu, prema kojima je “boing” navodno oboren iz raketnog sistema “buk” koji je pripadao 53. Raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska. Moskva kategorički negira te optužbe.

Ranije je Ministarstvo odbrane skrenulo pažnju na to da su zaključci istražne grupe zasnovani prije svega na podacima sa društvenih mreža, a da su svedočenja očevidaca i podaci ruske strane ignorisani.

Malezijski “boing 777”, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu je bilo 298 ljudi i svi su poginuli. Kijev je za nesreću optužio ustanike u Donjecku, koji su saopštili da ne raspolažu sredstvima kojima bi mogli da obore letjelicu na takvoj visini.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica