Руси спустили цијену “С-400” због Американаца

Срна
Руси спустили цијену “С-400” због Американаца

Москва, Њу Делхи - Русија је спустила Индији цијену за “С-400”, како би Њу Делхи ипак купио најбољи противваздушни систем на свијету, упркос јаким притисцима САД.

Директор федералне службе за војнотехничку сарадњу Дмитриј Шугајев објашњава да је Индија за Русију стратешки партнер, али да уступци у погледу цијене нису били на властиту штету.


Према тврдњама војних извора, првобитна вриједност уговора о испоруци система “С-400” била је око 6,5 милијарди долара.

Како наглашава Шугајев, сви технички и комерцијални аспекти уговора са Индијом о испоруци система “С-400” и “Фрегата пројекта 11356” већ су договорени.

Индија је у овом тренутку под великим притиском САД и, без обзира на то што се налази на попису земаља којима неће бити увођене санкције, притисак се наставља.

“Када је ријеч о систему жС-400ж, припремљено је све што је потребно за потписивање уговора. Сви главни технички и комерцијални аспекти су усаглашени и вјерујем да смо близу тренутку када ће се то догодити”, закључује Шугајев, а преноси “Руски вјесник”.

Министар одбране Индије Нирмала Ситхараман навела је више пута да се сарадња са Русијом око испорука противваздушног система “С-400 Тријумф” наставља, без обзира на притисак САД.

“С-400” може да уништи све савремене и напредне системе ваздушног напада, а међу њима крстареће ракете, авионе тактичке и стратешке авијације те маневришуће бојеве главе балистичких ракета.

И Турска је са Русијом потписала уговор о испоруци неколико дивизиона “С-400”, а достава ових система Кини већ је почела.

САД су инсистирале код Индијаца, дугогодишњих купаца америчког оржуја, да одустану од “С-400” и другог руског наоружања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана