Руси шаљу суперсоничне бомбардере на Арктик

Агенције
Руси шаљу суперсоничне бомбардере на Арктик

Руска војска планира да у овој години на Арктик пошаље суперсоничне бомбардере Ту-160, како би заштитила своје интересе.

Истраживачки центар Конгреса САД недавно је упозорио, подсјећа Спутњик, да би арктички регион могао да се претвори у нову зону војне напетости и конкуренције, због погоршања односа Вашингтона и Москве. У документу, у који је РТ имао увид, изражена је забринутост због јачања позиције Русије на Арктику.

Према најновојим извјештајима, Русија ће појачати одбрану Арктичког региона уз помоћ суперсоничних носача ракета Ту-160, изјавио је командант авијације далеког домета ваздушно-космичких снага Русије Сергеј Кобилаш.

“Ове године планирамо и да летимо над Анадиром – најисточнијем граду у Русији. Арктик за нас има стратешки значај, управо из тог разлога формирамо нове авио-базе и аеродроме који би нам омогућили да осигуравамо безбедност земље и акваторија”, рекао је он.

Међутим, сличне намјере има и Америка.Извјештај америчког Конгреса наводи да САД има потребу да прошири присуство америчких Оружаних снага ради “заштите интереса у региону” - што би конкретно значило да Пентагон намјерава да наредних година повећа број војника који су обучени у арктичким условима.

У документу се додаје и да Арктик, због убрзаног отапања леда у региону, постаје све значајнији за Пентагон, јер то “отвара велике могућности за америчку флоту”. Сада на Арктику САД углавном користе подморнице због густог леденог покривача, а због отапања би било омогућено и коришћење површинских бродова, укључујући и оних за пребацивање војске.

Аутори документа указују и да је тај регион раније био “арена војног ривалства” између Совјетског савеза и САД, где су државе размијештале нуклеарне подморнице и авијацију, али да је распадом СССР-а Арктик за Пентагон изгубио некадашњи значај. Међутим, послије “повратка Русије” у регион, Вашингтон је ријешио да тамо ојача своје позиције.

Такође, и Канада и земље Сјеверне Европе већ повећавају своје војно присуство у региону или ће га повећати. И у вези са тим, наглашено је да је ширење присуства америчких Оружаних снага на Арктику важан правац за Пентагон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана