Руси рекламирали подјеле током избора

Агенције
Руси рекламирали подјеле током избора

Вашингтон - Демократе из Одбора за обавјештајне послове америчког Конгреса објавиле су више од 3.500 реклама на “Фејсбуку” које је направила или промовисала руска интернет агенција, тако пружајући до сада најпотпунију слику о руским покушајима да изазову подјеле у САД прије и послије предсједничких избора у тој земљи 2016. године, пише америчка агенција АП.

Већина реклама Агенције за истраживање интернета је била заснована на одређеном питању, промовишући аргументе за или против имиграција, питања ЛГБТ заједнице или права на посједовање ватреног оружја.

Великим бројем реклама такође су подстицане расне подјеле, помињањем полицијске бруталности или омаловажавањем међународног покрета “Животи црнаца су важни” (Блацк Ливес Маттер), наводи АП.

У некима је промовисан актуелни предсједник САД Доналд Трамп или амерички сенатор Берни Сандерс који се, осим за позицију предсједника САД, такмичио и са Хилари Клинтон међу демократама за предсједничку позицију, а јако мало реклама је промовисало подршку Клинтоновој.

Демократе из Одбора за обавјештајне послове објавиле су раније један дио, али сада у потпуности објављују те рекламе које су званичници “Фејсбука” доставили Конгресу САД након што су у септембру признали да су открили руско дјеловање.

Како наводи агенција, међу објављеним рекламама налазе се оне из периода од почетка 2015. до средине 2017, али не и 80.000 постова које је та руска агенција такође шеровала на интернету, а неке рекламе су дјелимично биле редиговане у оквиру напора “Фејсбука” и конгресног одбора да заштити особе чија су имена и лица била коришћена.

“Фејсбук” је у септембру објавио да је открио рекламе које су изазивале подјеле као и да су оне плаћене руским рубљама.

Оне су се појављивале на “Фејсбуку” и у јулу и августу 2017. године, седмицама прије него што је “Фејсбук” то потврдио.

У фебруару текуће године специјални савјетник за истрагу о руском мијешању у предсједничку кампању у САД 2016. Роберт Милер подигао је оптужнице против 13 Руса због завјере за ометање тих избора, оптужујући неколико људи повезаних са Агенцијом за истраживање интернета да су организовали огромну, али прикривену кампању с циљем да помогну Трампу да порази Клинтонову, подсјећа агенција.

Нобелова награда

Све више присталица предсједника САД Доналда Трампа подржава идеју да актуелни шеф Бијеле куће добије Нобелову награду за мир, чији су лауреати и ранији амерички предсједници Барак Обама, Џими Картер, Теодор Рузвелт и Вудроу Вилсон. АП наводи да је тај потез наилази на подсмијех и “превртање очима” у Европи гдје је, по наводима агенције, Трамп и даље изузетно непопуларан.

Америчка агенција наводи да то не спречава све већи број Трампових присталица да од Нобеловог комитета тражи да размотри могућност да он буде добитник најпрестижније дипломатске награде на свијету.

Реституција имовине Јевреја

Амерички предсједник потписао је законски Акт о реституцији имовине Јеврејима који су преживјели холокауст, а Свјетска јеврејска организација за реституцију (WJRO) поздравила је поступак Доналда Трампа.

- Тиме је снажно показана непоколебљива посвећеност Америке подржавању оних који су преживјели холокауст у њиховој потрази за правдом - саопштио је Гидеон Тејлор, предсједник оперативног сектора WJRO.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана