Робија за првог „моћног играча“ из Кремља

Глас Српске
Робија за првог „моћног играча“ из Кремља

Москва - Бивши руски министар економије Алексеј Уљукајев у петак је осуђен на осам година затвора због примања два милиона долара мита. Њему је изречена и новчана казна од 130 милиона рубаља (2,2 милиона долара).

Суд је утврдио да је Уљукајев лично узео мито од извршног директора енергетског гиганта „Росњефта“ Игора Сечина да би дозволио његовој компанији да купи акције државне фирме „Башњефт“. Уљукајев је запријетио Сечину да ће отежати рад његове компаније уколико одбије да му плати.

Бивши министар је одбацио оптужбе и рекао да је читав случај намјештен. Он је током суђења казао да је вјеровао да се у торби коју је преузео налазило скупоцјено вино, а не новац.

Ово је био први случај у руском правосуђу у којем се за корупцију судило једном федералном министру. Агенција Асошијетед прес наводи да многи коментатори у Русији оцјењују да је Уљукајев жртва тактике Кремља да држи равнотежу међу „моћним играчима“.

Мито није страна појава у Русији, али је незамисливо да министри тако примају мито у готовини, док стручњаци за корупцију наводе да је два милиона долара износ за замјеника градоначелника, а не за министра.

Руски предсједник Владимир Путин био је све вријеме упознат с током „операције Уљукајев“ која је, како пишу московске новине, трајала око годину. Хапшење је, наводе, извршено у склопу борбе против корупције, која је узела маха и доказ је да су у Русији сви једнаки пред законом.

Уљукајев је прави „капиталац“, не толико по средствима која је узео, него по функцији и кремаљској позицији. Његово хапшење изазвало је велико изненађење у Русији, па је шеф руског удружења послодаваца Александар Шохин изразио наду да ће оптужница пасти, а замјеник директора Народне банке Сергеј Швецов назвао је хапшење апсурдним.

Уљукајев је био уплетен у „Росњефтову“ куповину нафтне од компаније „Башњефт“. У хапшење је уплетен шеф службе безбједности те нафтне компаније Олег Феоктистов, који је до доласка на ту дужност (очигледно у вријеме кад је почела обрада Уљукајева) био начелник Унутрашње контроле и безбједности ФСБ-а.

Јасна порука

У цијелу причу уплетен је и Игор Сечин који предводи такозвани кремаљски нафтни лоби један од најближих Путинових људи. Он је један од најзаслужнијих за велике девизне залихе од неколико стотина милијарди долара којима Русија сада крпи посљедице санкција и пад цијене нафте. Због тога му Путин гледа кроз прсте. Бројни политиколози сматрају да је Уљукајевљево хапшење „превентивни и упозоравајући ударац“ либералној струји да не би превише полетјела. Он вјерује да нових хапшења неће бити јер је „порука јасна“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана