Rastu tenzije između Rusije i SAD zbog Gruzije

Agencije
Rastu tenzije između Rusije i SAD zbog Gruzije

Vašington - SAD su pozvale juče Rusiju da se povuče iz Abhazije i Južne Osetije, dvije gruzijske secesionističke teritorije, čiju je nezavisnost Moskva priznala prije deset godina.

- Ti regioni su dio Gruzije. Nisu dio Rusije. SAD nastavljaju da podržavaju suverenitet Gruzije i njen teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama - rekla je portparol Stejt departmenta Heder Nauert.

Ona je navela da SAD pozivaju Rusiju da “povuče svoje snage na položaje određene sporazumom o prekidu vatre iz 2008”.

Moskva i Tbilisi su dugo suprotstavljeni zbog ambicija kavkaske bivše sovjetske republike da uđe u EU i NATO, što Rusija smatra opasnom ulaskom u svoju zonu uticaja.

Tenzije su u ljeto 2008. godine prerasle u rat, kada je najprije Gruzija pokrenula vojnu operaciju protiv proruske oblasti Južne Osetije, a Rusija zatim intervenisala.

U roku od pet dana gruzijska vojska je bila razbijena, a ruske snage bile nadomak Tbilisija.

Sporazum o miru, kojem je posredovao tadašnji francuski predsjednik Nikola Sarkozi, doveo je do povlačenja ruskih trupa, ali je Moskva priznala nezavisnost pobunjenih proruskih teritorija Južne Osetije i Abhazije, gdje je zadržala vojno prisustvo.

Abhazija i Južna Osetija, koje čine oko 20 odsto teritorije Gruzije, proglasile su nezavisnost i branile je od prvog rata protiv gruzijskih snaga, poslije raspada Sovjetskog Saveza početkom devedesetih. Kako se bliži 10. godišnjica rusko-gruzijskog rata, koji je za svega šest dana, koliko je trajao, ostavio dalekosežne posljedice, pristižu i izvještaji o tihoj okupaciji na ivici Evrope. Mediji prenose da Gruzija - bivša SSSR republika, a sadašnji saveznik Amerike - ponekad u toku noći izgubi više hektara zemlje, potiskujući farmere koji su u sve većoj opasnosti da se nađu u centru geopolitičkog sukoba Rusije i Zapada.

Ignorišući upozorenja Vašingtona, vojska koju podržava Rusija pomjera spornu granicu sve dublje u Gruziju, nekadašnju sovjetsku republiku, koja je sada američki saveznik.

Ponekad u toku noći Gruzija izgubi nekoliko hektara zemlje. Na nekim mjestima odjednom se pojavljuju rovovi, instaliraju bezbjednosne kamere i podižu stubovi sa znakovima upozorenja na kojima piše “Pažnja! Državna granica! Prolaz zabranjen!”.

Ovo konstantno mijenjanje granica je već podijelilo zajednice i progutalo i kuće u Gruziji, zemlji od oko 3,7 miliona ljudi koja se nada da će jednog dana postati član NATO-a.

NATO je obećao članstvo Gruziji nekoliko mjeseci prije početka rata 2008. godine, a prošlog mjeseca generalni sekretar Jens Stoltenberg pružio je dodatna uvjerenja, ali bez navođenja datuma ili rokova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon toga upozorio da će to smatrati direktnom prijetnjom i da će “prikladno odgovoriti” na taj čin agresije, a juče je ponovio da će Moskva pratiti širenje NATO-a.

Primirje

Gruzija je još od početka devedesetih održavala primirje između Južne Osetije i Abhazije, koje su de fakto uživale nezavisnost uz pomoć ruskih vojnih snaga. Ali tenzije su porasle 2008, kad je Gruzija razmatrala mogućnost da se priključi NATO-u. Nakon što je Rusija poslala dodatne mirovne snage u Abhaziju, tadašnji gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili smatrao je da je to prilika da zauzme region, piše “Slobodna Evropa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana