Ramzan Kadirov vladar čvrste ruke i luksuznih automobila

Glas Srpske
Ramzan Kadirov vladar čvrste ruke i luksuznih automobila

Grozni - Predsjednik ruske republike Čečenije Ramzan Ahmadović Kadirov jedna je od zanimljivijih i kontorverznijih ličnosti na političkoj sceni ne samo u Rusiji, već i u svijetu.

Prema ruskim i svjetskim medijima, on je i veoma važan saveznik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i uživa povjerenje Moskve.

Kadirov je žestok, ratoboran i opasan, a izvan Rusije, kao i u samoj Rusiji, mnogi ga optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava. Ponaša se kao čečenski kralj. Vulgaran je, opasan i vrlo bogat.

Moskva je prosudila da je upravo on pravi čovjek, i vjerovatno jedini, koji može držati Čečeniju obuzdanom. Svakako, on zna koliko je važan i da zbog toga može, više-manje, vladati Čečenijom kako želi.

Kada kaže da će ubiti koga god želi, on tako i misli, a to je i jasna poruka svim njegovim neistomišljenicima i onima koji bi se potencijalno pobunili protiv njegove vladavine, prenose mediji.

Pod Kadirovljevom čvrstom rukom Čečenija je vrlo mirna i ekonomski se uzdiže. Grozni je napredovao do neprepoznatljivosti i teško je vjerovati da se radi o istom gradu koji je prije 15 godina srušen do temelja.

Kadirov je istaknuti sakupljač sportskih i luksuznih automobila. Posjeduje i “lamborgini reventon” (proizvedeno ih je svega 20).  U njegovom voznom parku još su: “rols-rojs drop hed”, “ferari 430”, “mercedes SL63 AMG”, “meklaren SLR”, “audi R8” i brojne limuzine. On ima i “mercedes GL”, kao i blindirani “porše kajen”.

Osim u Holivudu, ima brojne prijatelje među sportskim zvijezdama poput Flojda Mejvedera i Majka Tajsona.

Svojevremeno je povodom proslave svog 35. rođendana 2011. organizovao veliku zabavu na kojoj su bile i osobe iz Holivuda poput glumca Žan Klod van Dama, britanske violinistkinje Vanese Mej i pjevača Sila.

Uvođenje zakona

Ramzan Kadirov je još 2006. počeo s uvođenjem zakona koji su, kako tvrdi, prikladniji za čečensku islamsku baštinu, mada se isti kose sa ruskim sekularnim Ustavom. Kockanje i alkohol su zabranjeni, a žene moraju nositi veo. Nadalje, u školama se uči Kuran, a Kadirov je i javno govorio pozitivno o poligamiji. Činjenica da Kadirov može u Čečeniji donositi pravila koja krše ruski Ustav još je jedan pokazatelj do koje mjere Moskva njemu mora popuštati. Ali, iz perspektive ruskih vlasti, to je mala cijena za lojalnost Groznom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana