Путинова пета колона руши “јаку” Европу

Агенције
Путинова пета колона руши “јаку” Европу

Москва - У јеку приближавања избора за Европски парламент, све очи упрте су, не само у Брисел већ и у Москву и питање хоће ли руски предсједник Владимир Путин успјети да “разбије јаку Европу Ангеле Меркел и Мануала Макрона”.

Према писању хрватских портала још прије неких десетак дана за руског предсједника све је било безбрижно и чинило се да ће он, иако не учествује на тим изборима, из њих извући највећу корист.

Наиме, већ дуже вријеме ултрадесничарске странке у Европи, које многи називају Путиновом петом колоном, јачају. По анкетама предвиђа им се и треће мјесто на предстојећим изборима за Европски парламент.

Ријеч је о ултрадесничарским странкама у Француској, Великој Британији, Италији, Мађарској, односно о странкама чији су лидери Марин ле Пен, Матео Салвини, Виктор Орбан.

- Москва већ дуго кокетира с тим странкама и медијски их подржава. Управо те странке иступају против санкција Русији због Украјине, а многи њихови представници посјетили су и Крим након припајања Русији, док су у парламенту ЕУ оснивали фракције “пријатеља Русије” - пишу портали и додају да су, Ле Пенова, Салвини и Орбан радо виђени гости у Москви.

Пошто је Русија у изолацији, наводе портали, одговарају јој проблеми и расколи унутар ЕУ, па је Москва нашла “савезнике” управо у десничарским странкама.

Кремљ сигурно неће пропустити да оне који им се сами нуде не искористи у подривању Меркел-Макронове визије јаке Европе, која би чак преузела и примат од САД као предводника “слободног свијета”.

Видљиво је већ одавно да многе од странака “Путинове пете колоне” одавно више не траже своје “брегзите” него сада редефинисање ЕУ, односно нуде промјену ЕУ изнутра у неку “Европу нација”.

- Управо зато што волимо Европу, кажемо да ће је ЕУ убити. Ми смо патриоте, бранимо свој суверенитет - рекла је својевремено предсједница француског Националног фронта Марин ле Пен.

Меркелова одбила челну позицију

Више европских лидера покушавало је да наговори њемачку канцеларку Ангелу Меркел на самиту у Румунији 9. маја да прихвати челну позицију у ЕУ, али ју је она одбила.

То су за агенцију Блумберг рекле три особе упознате са ситуацијом, које су жељеле да остану анонимне, пошто су се разговори о тој теми одвијали иза затворених врата. Они нису навели имена лидера који су Меркеловој предлагали да прихвати мјесто предсједнице Европског савјета.

- Неки од тих шефова држава или влада изразили су наду да ће се она ипак предомислити - рекло је двоје званичника. Меркелова је, међутим, како је наведено, одлучна да одслужи пун канцеларски мандат, који јој истиче 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана