Putin spavao sa puškom pored kreveta

Glas Srpske
Putin spavao sa puškom pored kreveta

Moskva - Koliko su devedesete godine prošlog vijeka bile teške za Rusiju pokazuje i tvrdnja njenog predsjednika Vladimira Putina, koji kaže da je zbog visoke stope kriminala u zemlji morao da se štiti vatrenim oružjem, a čak je razmišljao i o dopunskom poslu.

Ovi navodi pojavili su se u dokumentarcu o prvom čovjeku Ruske Federacije, iza kojeg stoji novinar Andrej Kondrašov, a koji se bavi i periodom sprovođenja ekonomskih reformi tokom posljednje dekade vijeka za nama.

U pomenutom filmu, jedan od prijatelja predsjednika, poznati violončelista Sergej Roldugin, rekao je da je Putin tih godina držao vatreno oružje pored svog kreveta.

Ruski lider je ipak, s druge strane, dodao u intervjuu da postoji tendencija preuveličavanja nivoa bezakonja u zemlji tog doba, ali je istakao da "uopšte uzevši, situacija je bila prilično militantna".

- Istina, u mojoj domovini morao sam da ostavljam pušku blizu kreveta. Ali to su bila takva vremena, bolje je bilo obezbijediti se, nego se poslije kajati - izjavio je Putin u dokumentarnom filmu.

Predsjednik je takođe otkrio da je razmišljao o pronalasku dopunskog posla i to u taksi službi, nakon što je njegov prijatelj i mentor Anatolij Sobčak izgubio izbore u Sankt Peterburgu 1996. godine.

- Razmišljao sam o tome šta da radim, između ostalog pomislio sam da bih možda mogao da potražim posao kao taksista. Ne šalim se, morao sam nešto da uradim, imao sam dvoje male djece. Tako, kad su mi ponudili pravnu funkciju u Moskvi, kao dijelu predsjedničkog osoblja, prihvatio sam i krenuo - objašnjava on.

Inače, Putin je u više navrata opisao reforme u vidu "šok-terapije" devedesetih godina kao grešku koja je dovela do siromaštva većine ruskog življa, dok je nekoliko odabranih oligarha steklo ogromno bogatstvo.

Prošle godine, ruski predsjednik podvukao je ovaj stav kada je izlagao na Međunarodnom ekonomskom forumu, okrivljujući jaz između najbogatijih i najsiromašnijih građana za, kako je naveo, "gadne tendencije" ukorijenjene devedesetih godina.

Izbori u nedjelju

Vladimir Putin je veliki favorit za pobjedu na ruskim predsjedničkim izborima koji će se održati u nedjelju - on je omiljen u Rusiji, a na Zapadu od njega prave "osovinu zla" protiv koje se okuplja NATO. Ipak ga poštuju. Prema redovnim anketama Sveruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja, Putin će sigurno dobiti više od 60 odsto glasova, jer uživa oko 70 odsto podrške birača. Za milione Rusa Putin je čovjek koji je donio stabilnost nakon političkog i ekonomskog haosa u devedesetim godinama prošlog vijeka. On je obnovio vlast i ugled Moskve na međunarodnoj pozornici izgubljen nakon raspada SSSR-a.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana