Путин спавао са пушком поред кревета

Глас Српске
Путин спавао са пушком поред кревета

Москва - Колико су деведесете године прошлог вијека биле тешке за Русију показује и тврдња њеног предсједника Владимира Путина, који каже да је због високе стопе криминала у земљи морао да се штити ватреним оружјем, а чак је размишљао и о допунском послу.

Ови наводи појавили су се у документарцу о првом човјеку Руске Федерације, иза којег стоји новинар Андреј Кондрашов, а који се бави и периодом спровођења економских реформи током посљедње декаде вијека за нама.

У поменутом филму, један од пријатеља предсједника, познати виолончелиста Сергеј Ролдугин, рекао је да је Путин тих година држао ватрено оружје поред свог кревета.

Руски лидер је ипак, с друге стране, додао у интервјуу да постоји тенденција преувеличавања нивоа безакоња у земљи тог доба, али је истакао да "уопште узевши, ситуација је била прилично милитантна".

- Истина, у мојој домовини морао сам да остављам пушку близу кревета. Али то су била таква времена, боље је било обезбиједити се, него се послије кајати - изјавио је Путин у документарном филму.

Предсједник је такође открио да је размишљао о проналаску допунског посла и то у такси служби, након што је његов пријатељ и ментор Анатолиј Собчак изгубио изборе у Санкт Петербургу 1996. године.

- Размишљао сам о томе шта да радим, између осталог помислио сам да бих можда могао да потражим посао као таксиста. Не шалим се, морао сам нешто да урадим, имао сам двоје мале дјеце. Тако, кад су ми понудили правну функцију у Москви, као дијелу предсједничког особља, прихватио сам и кренуо - објашњава он.

Иначе, Путин је у више наврата описао реформе у виду "шок-терапије" деведесетих година као грешку која је довела до сиромаштва већине руског живља, док је неколико одабраних олигарха стекло огромно богатство.

Прошле године, руски предсједник подвукао је овај став када је излагао на Међународном економском форуму, окривљујући јаз између најбогатијих и најсиромашнијих грађана за, како је навео, "гадне тенденције" укоријењене деведесетих година.

Избори у недјељу

Владимир Путин је велики фаворит за побједу на руским предсједничким изборима који ће се одржати у недјељу - он је омиљен у Русији, а на Западу од њега праве "осовину зла" против које се окупља НАТО. Ипак га поштују. Према редовним анкетама Сверуског центра за испитивање јавног мњења, Путин ће сигурно добити више од 60 одсто гласова, јер ужива око 70 одсто подршке бирача. За милионе Руса Путин је човјек који је донио стабилност након политичког и економског хаоса у деведесетим годинама прошлог вијека. Он је обновио власт и углед Москве на међународној позорници изгубљен након распада СССР-а.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана