Путин положио предсједничку заклетву

Срна
Путин положио предсједничку заклетву

Москва - Владимир Путин положио је данас предсједничку заклетву на церемонији у Кремљу, чиме је званично почео његов четврти мандат на челу Руске Федерације.

“Кунем се да ћу у складу са надлежностима Руске Федерације поштовати и чувати права и слободе људи и грађана, поштовати и штитити Устав Руске Федерације, штити суверенитет и независност, безбједност и цјеловитост државе и вјерно служити народу”, заклео се Путин.


Путин је потом у говору рекао да посебно снажно осјећа одговорност пред многонационалним народом у Русији, одговорност пред Русијом, пред хиљадугодишњом историјом руске државности и пред прецима.

“Сматрам својим дугом и смислом свог живота да урадим све за Русију”, поручио је Путин, обраћајући се окупљенима по ступању на дужност.

Он је додао да Русија треба да буде савремена и динамична, да храбро прихвата изазове времена и да јача своје лидерство у сферама гдје је традиоционално јака.

Церемонија је одржана у традиционалном маниру у Андрејевској сали у Великој палати Кремља, гдје је Путин дочекан великим аплаузом, пренио је “Спутњик

Путин је на изборима у марту освојио рекордних 76,7 одсто гласова, што је му је осигурало нових шест година на челу Русије.

Он је на претходним изборима 2000. године освојио 52,94 одсто гласова, 71,31 одсто 2004, и 63,6 одсто 2012. године.

Руске власти уприличиле су посебну инаугурацију предсједника за други мандат Бориса Јељцина 1996. године. Од тада је церемонија прошла кроз одређене промјене, али су кључни елементи и даље исти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана