Путин: Русија до 2024. међу пет најразвијенијих економија свијета

Спутњик
Путин: Русија до 2024. међу пет најразвијенијих економија свијета

Москва - Русија у периоду до 2024. године треба да уђе у ред пет најразвијенијих економија свијета, навео је предсједник Русије Владимир Путин у препорукама након обраћања Федералној скупштини Руске Федерације које су објављене на сајту Кремља.

Путин је потврдио препоруке након обраћања Федералној скупштини. Ријеч је о указу којим су утврђени национални циљеви развоја Русије до 2024. године. Међу тим циљевима су, како је наведено, продужавање животног вијека Руса, раст њихових прихода, као и смањење нивоа сиромаштва у земљи.

Као циљеви су наведени и побољшање услова живота и заштита природног окружења, као и подршка предузетништву.

Прва ставка односи се на повећање бројности становништва. То није само повећање наталитета, него и продужење животног вијека: до 78 година 2024, а до 80 година до 2030.

"До краја сљедеће деценије Русија треба да уђе у клуб земаља '80 плус', гдје живот траје више од 80 година. То су земље попут Јапана, Француске, Њемачке. Убрзаним темпом треба да расте трајање управо здравог, активног, квалитетног живота, у којем човјека не ограничавају болести", наведено је у Путиновим препорукама.

Основе за то су медицина према свјетским стандардима, стабилан раст прихода Руса, солидне пензије и за 50 одсто смањење броја оних који су испод границе сиромаштва. До средине јула Влада треба да утврди усавршени, односно ефикаснији систем социјалне помоћи.

Русији је потребно да максимално привуче нове инвеститоре и да се учврсти међу пет највећих економија свијета. То значи да треба да истисне некога од садашњих лидера, а то су САД, Јапан, Кина, Индија и Њемачка. Темпо раста економије мора да буде изнад просјечног свјетског.

"Управо је повећање економског потенцијала земље, сваког региона, главни извор додатних ресурса. За то нам је нужна економија с темпом раста изнад свјетског. То није лак задатак. Али то није пуста жеља, него базични услов за продор у рјешавању социјалних, инфраструктурних, одбрамбених и других задатака", навео је Владимир Путин.

Међу Путиновим препорукама јесте и подршка младим талентима, која је, према његовим речима, стратешки циљ.

Међу препорукама су и смањивање пореских оптерећења, као и сузбијање сиве економије, а један од начина да се то оствари јесте омогућавање правног статуса особама које се баве пословима као што су чување дјеце, подучавање код куће и сл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана