Putin: Dozvolili smo ujedinjenje Njemačke, a NATO nas je prevario i bombardovao Jugoslaviju

Agencija
Putin: Dozvolili smo ujedinjenje Njemačke, a NATO nas je prevario i bombardovao Jugoslaviju

Moskva - Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promjene širom svijeta nakon ujedinjenja Njemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, "jednostrano gubeći tlo pod nogama", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac "Svjetski poredak 2018.".

"Ne samo što smo doprinijeli ujedinjenju Njemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promjene u načinu na koji smo komunicirali", rekao je Putin, prenosi Tas s.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i "konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti".

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije uslijedio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Savjeta bezbjednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju vjerskog ekstremizma u Sjevernom Kavkazu.

"To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspjeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom svijeta nakon našeg jednostranog uzmaka", istakao je ruski predsjednik.

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Njemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Njemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

"U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako nejmački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je (Rusija) u tome pomogla, prilično nesebično", zaključio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana