Пут од “хероја до нуле”:”Могао би да заврши као Краљ Лир”

Агенције
Пут од “хероја до нуле”:”Могао би да заврши као Краљ Лир”

Америчка телевизијска мрежа ЦНН у опширном тексту анализирала је пут до власти Емануела Макрона.

Макрон је још док је био министар економије 2015. године говорио да француској политици недастаје присуство краља - краља кога, како сматра, Французи “нису хтјели да убију”.

Када је потом 2017. године побједио на предсједничким изборима, Макрон је попунио ту монархистичку празнину, супротстављајући се популистичком таласу који је захватио Европу.

Прво обраћање посланицима у оба дома парламента новоизабрани предсједник Француске уприличио је из некадашњег сједишта француских краљева, позлаћене Версајске палате када је обећао је да ће спровести либералне реформе и обновити достојанство Француске.

Међутим, 18 мјесеци касније нови “монарх” суочио се са побуном народа. Јелисејска поља, авенија развијена по налогу Луја XIV, такозваног Краља сунца, била су у пламену док су се демонстранти у “жутим прслуцима” сукобили са специјалном полицијом и узвикивали “Одсјеците краљу главу”, наводи између осталог ЦНН.

Демонстрације су, како се наводи, оголиле дубоке подjеле у Француској између урбаних елита и руралног сиромашног слоја, побjедника и губитника глобализације.

Како се млађани “јупитерски” лидер - који је преокренуо политички статус кво и послао етаблиране политичаре у превремену пензију - насао толико ван домашаја и да ли кривица лежи у томе што се окружио технократским дворанима или пак никад није ни имао подршку јавности, пита се ЦНН.

И мада Макрон није дошао на власт путем насљедног права, свој трон делимично дугује лидерки крајње деснице Марин Ле Пен са којом се надметао у другом кругу председничких избора гдје је добио подршку гласача који били против ње.

Неко би можда рекао да није побједила либерална Макронова агенда, већ страх од алтернативе.

У тексту се подсјећа и да је Макрон рекао да му је омиљено енглеско дјело Шекспиров “Краљ Лир”.

Међутим, ако Макрон не успије да умири гнијев “жутих прслука” - и приближи се обичном народом односно дјелује мање императорски - могао би, као и сам краљ Лир, да падне као жртва властите охолости, закључује ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана