Пуковник 30 година одавао тајне

Агенције
Пуковник 30 година одавао тајне

Беч - Пуковник аустријске војске, током свог активног службовања, шпијунирао је 30 година за Русију, откриле су аустријске власти захваљујући информацијама добијеним од једне стране обавјештајне службе.

Аустријски канцелар Себастијан Курц и министар одбране Марио Кунасек потврдили су да је државно тужилаштво покренуло истрагу. Пуковник, чије је име за сада тајна, у међувремену је пензионисан.

Курц је, на ванредној конференцији за новинаре, осудио дјеловање Русије и поручио да тако нешто није у реду.

Он је истакао да руски предсједник Владимир Путин треба лично да разјасни ову ствар.

Курц је најавио да ће амбасадор Русије бити позван на разговор у Министарство иностраних послова, те да Беч не планира да повуче амбасадора из Москве.

Први контакт аустријског пуковника и руских служби остварен је 1988. године током његове посјете Техерану, гдје је врбован и након чега је три деценије слао информације Русима, за шта је “инкасирао” 300.000 евра.

Москву су прије свега интересовале информације о борбеним авионима “еурофајтер”. Пуковник је дјеловао веома професионално, имао је неупадљиву функцију у руководству војске. Сваке двије седмице је одржавао контакт са својом руском везом под именом “Јуриј”.

Налоге за свој “додатни посао” добијао је преко једног пријемника, а своје поруке писао је тајним писмом или их је директно, путем сателитске комуникације, просљеђивао Русима. Официр је требало да прикупи што више повјерљивих података о војном ваздухопловству Аустрије, системима артиљерије. Пуковник је слао и извјештаје о ситуацији миграције у Аустрији, те састављао и детаљне профиле личности многих високих официра у аустријској војсци.

Када су Руси добили информацију о могућем открићу свог шпијуна, добио је налог да сав материјал уништи, али су то аустријске власти, према писању медија, спријечиле.

Њему сада пријети максимална казна од двије године затвора због подршке војне обавјештајне службе једне стране државе.

Лавров

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је “непријатно изненађен” вијестима да је бивши аустријски пуковник оптужен да је шпијунирао за Москву.

Тим поводом руско Министарство спољних послова позвало је на разговор аустријског амбасадора у Москви Јоханеса Ајгнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана