Проститутке у апартману предсједника САД

Агенција
Проститутке у апартману предсједника САД

Вашингтон - Биљешке некадашњег директора ФБИ Џејмса Комија о разговорима са америчким предсједником Доналдом Трампом су се појавиле а на 15 страна докумената налазе се описи њихових, што директних, што телефонских разговора, у којима се види да је ексцентрични милијардер заиста захтијевао лојалност од Комија.

Готово незаобилазна тема дискусије биле су наводне оптужбе да је провео ноћ са руским проституткама у соби у московском хотелу коју је раније користио брачни пар Обама.

- Рекао сам да Руси наводно имају снимке на којима се виде он и проститутке у предсједничком апартману хотела Риц Карлтон у Москви из 2013. године. Он ме је прекинуо, рекао је да нема проститутки и да никада није било проститутки. Онда је рекао нешто о томе да је он тип који не мора да иде тамо, уз смијех. То сам схватио као изјаву да не мора да плаћа за сексуалне услуге. Рекао је 2013. као да покушава да се сјети шта се дешавало, али није додао ништа. Рекао је да је увијек претпостављао да су хотелске собе у којима је одсједао озвучене - навео је Коми.

Разговор је настављен у сличном тону.

- Почео је да прича о женама које су га лажно оптуживале да их је хватао или додиривао. Поменуо је и једну стриптизету. Имао сам утисак да се на тај начин брани од мене. Одговорио сам му да не водим истрагу и да је можда све то измишљотина, али су то ријечи које стижу из Русије и наш посао је да штитимо предсједника. Рекао сам да покушавам да разумијем шта Руси раде и да ћу можда успјети у томе. Додао сам да мора да зна да су се ти наводи појавили у медијима. Захвалио ми се, рекао неке лијепе ствари о мени и како се радује нашој сарадњи - додао је Коми.

Он је описао и разговор који је вођен у Зеленој соби Бијеле куће, за који је навео да је био хаотичан.

- Теме су се константно мијењале. Готово да није било момента тишине за сат и 20 минута. Осјећао сам се добро, али никада опуштено јер сам морао да се озбиљно фокусирам на разговор. Говорио је о инаугурацији, медијима, луксузу у Бијелој кући, његовим активностима, висини његовог најмлађег сина, како никада није напао ниједну жену... Говорио је и о будућности мог посла. Рекао је да је око 20 особа жељело моје мјесто, али да ме људи у ФБИ баш воле и да би било лоше да ме је смијенио. Рекао је да би за мене било лоше уколико урадим нешто погрешно. Рекао сам му да може да ме отпусти кад год хоће, али сам објаснио да може да рачуна да ћу увијек да му кажем истину. Питао ме је да ли цуре информације из ФБИ, рекао сам му да да, али не као у другим организацијама. Понављао је да му је потребна лојалност и да то очекује. Нисам одговорио, нити промијенио израз лица - истакао је Коми.

Према његовим ријечима, Трамп је пребацио фокус разговора на могућу аферу са проституткама.

- Понављао је да је то фабриковано и да су то лажне вијести. Објаснио сам му опет да је важно да зна шта се дешава у медијима. Рекао је да би га забринуло само ако би његова супруга помислила да је бар један проценат тога тачан. Навео је и да је разговарао са људима који су га подсјетили да тада није преноћио у Москви. Рекао ми је да размислим о истрази о томе, али сам истакао да је веома тешко оповргнути лаж. Рекао је да сам можда у праву, али и да размислим. Поново је поменуо лојалност, сада је навео да жели поштену лојалност. Рекао сам му да ће то добити од мене - навео је Коми.

Даље биљешке се односе на разговор са тадашњим шефом особља Бијеле куће Рајнсом Прајбусом, али и на нову полемику са Трампом у вези са случајем "проститутке".

- Рекао је да би га забринуло само ако би забринуло његову супругу. Онда је поновио да није ноћио у Москви. Рекао је да је "ствар са курвама" бесмислица, али и да му је руски предсједник Владимир Путин рекао да "они имају неке од најљепших курви на свијету". Није навео када му је то Путин рекао. Разговарали смо и о контактима његовог савјетника Мајка Флина са Русима. Рекао сам му да је веома лоше што се то појавило у јавности. Трамп је казао да је Флин навео на погрешан пут потпредсједника Мајка Пенса - истакао је Коми.

Телефонски разговор

Бивши шеф ФБИ Џејмс Коми је описао и један од телефонских разговора, који се догодио на Трампову иницијативу.

- Почео је разговор шалом да добијам више публицитета од њега. Рекао је да покушава да води државу, али да се над тиме надвио облак његових "послова с Русијом". Почео је да ми објашњава како нема везе са Русима, нити са њиховим курвама - написао је Коми у биљешци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана