Прекид односа са Цариградском патријаршијом због Украјинске цркве?

Срна
Прекид односа са Цариградском патријаршијом због Украјинске цркве?

Москва - Московска патријаршија ће прекинути односе са Цариградском патријаршијом у случају да подари аутокефалност Украјинској цркви, изјавио је данас представник Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

"Када се на тако груб и циничан начин мијешају у послове помјесне православне цркве, не само што доводе ситуацију у ћорсокак него пријете и расколом читавог свјетског православља...Канонска црква ту аутокефалност неће прихватити. Ми у Руској цркви ту аутокефалност не признајемо. Неће нам преостати ништа друго него да прекинемо односе са Цариградом", рекао је митрополит Иларион за телевизијски канал "Русија 24".


Према његовим речима, Цариградска патријаршија својим посљедњим дејствима "суштински поставља себе изван онога што се назива жканонско пољеж - изван правног поља васељенског православља".

Московска патријаршија сматра да су исцрпљена сва средства црквене дипломатије у односима са Цариградском патријаршијом, преноси "Спутњик".

"По свему судећи, средства црквене дипломатије су данас исцрпљена", рекао је митрополит Иларион, оцјењујући да је то што је цариградски патријарх Вартоломеј именовао двојицу својих представника у Украјини "подло и вјероломно".

Цариградска патријаршија јуче је саопштила да је, "у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини", именовала своје представнике у Кијеву - архиепископа памфилијског Данила из САД и епископа едмонтонског Илариона из Канаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана