Постер Исламске државе изазвао панику у Бечу

Агенције
Постер Исламске државе изазвао панику у Бечу

Беч - Исламска држава успјела је да изазове немир у Аустрији и подстакне додатни страх од тероризма пријетећим постером који се шири путем друштвених мрежа.

На постеру под насловом „Ускоро на одмору“ види се рука са крвавим ножем испред бечког трга Колмаркт.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Карл-Хајнц Грундбек указује да нема конкретних сазнања о припреми терористичког напада.

- Нама је познат плакат и надлежна служба тренутно ради анализу - објаснио је он и додао да се провјерава да ли стварно потиче  од Исламске државе.

Истраживање јавног мњења, које је спровео бечки дневник „Хојте“, показује да у Аустрији владају страх и паника од тероризма за вријеме празника. Тако 63 одсто Аустријанаца каже да страхује од тероризма у периоду пред Божић и да је само питање времена када ће Аустрија бити мета.

- Већ дуже вријеме имамо повећан ризик од напада у цијелој Европи, а од тога није искључена ни Аустрија. Тренутно, нема конкретних назнака за пријетњу - истакао је Грундбек.

Такође је додао да на основу плаката који се појавио на социјалним мрежама аустријске безбједносне власти не планирају додатне мјере предострожности.

- Већ предузете повећане мјере безбједности остају на снази и оне су дјелимично видљиве - указао је он.

Грундбек истиче да није само Беч изложен пријетњама, већ постоје постери за друге градове у Европи, али и САД.

- Ово је позната стратегија терориста, који желе да одрже генерисање пажње, ширење страха и инструментализују медије - објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана