Пораст насилног криминала у Њемачкој, најчешћи виновници мигранти

Срна
Пораст насилног криминала у Њемачкој, најчешћи виновници мигранти

Берлин - Стопа насиља повећана је за око десет одсто 2015. и 2016. године у Њемачкој, а у више од 90 одсто случајева виновници су млади мигранти, резултати су најновијег истраживања.

У извјештају се наводи да су мигранти из ратом погођених земаља, као што је Сирија, у мањем броју виновници напада, у односу на друге који долазе из осталих земаља и којима вјероватно азил неће бити одобрен.


У студији коју је наручила Влада биљежи се скок у насилном криминалу чији су виновници мушкарци мигранти узраста од 14 до 30 година.

Кристијан Пфајфер, криминолошки експерт и један од аутора студије, рекао је за радио "Дојчландфунк" да постоји огромна разлика између избјегличких група у зависности одакле долазе и колике су шансе њиховог останка и добијања правног статуса у Њемачкој.

Тражиоци азила који су побјегли од рата и који имају релативно добре шансе да остану у Њемачкој обично избјегавају невоље, наводи се у студији.

Најмање 17 одсто насилних кривичних дјела у Доњој Саксонији, који се приписују избјеглицама, односе се на тражиоце азила из сјеверне Африке, који чине мање од један одсто регистроване избјегличке популације.

Тражиоци азила из сјеверне Африке имају релативно мале шансе да добију легалан статус у Њемачкој.

"Ситуација је потпуно другачија за оне који чим дођу овдје схвате да су потпуно непожељни. Да нема шансе да раде или остану", рекао је Пфајфер.

У студији се наводи да спајање избјегличких породица допуштањем њиховог уласка у Њемачку може да помогне у смањењу насиља.

Већина младих мушкарца избјеглица у Њемачкој живи без својих партнерки, мајки, сестара или других жена које се у овој студији виде као "фактор спречавања насиља и цивилизацијска снага".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана