Politiko: Makron pobjednik, Pudždemon gubitnik

Glas Srpske
Politiko: Makron pobjednik, Pudždemon gubitnik

Brisel - Briselski portal "Politiko" sastavio je listu dobitnika i gubitnika u 2017. godini. Na listi dobitnika svoje mjesto su našli francuski predsjednik Emanuel Makron i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dok na listi "luzera" u godini na izmaku vode smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karlos Pudždemon i Marijano Rahoj.

"Makronmanija" je zahvatila evropsku političku elitu u 2017. godini, a francuski glasači su se tome priključili, piše portal "Politiko". Potpomognut nedostacima svog prethodnika Fransoa Olanda i skandalima protivnika, predsjedničkih kandidata Fransoa Fijona i Marin Le Pen, Makron je uspio da preuzme kontrolu nad francuskom narodnom skupštinom i da zauzme vodeću ulogu u reformi Evropske unije.

Sve što Makron može da uradi, može i Sebastijan Kurc, koji je još mlađi, navodi portal "Politiko".

Kurc je preuzeo Austrijsku narodnu partiju, pobijedio na izborima i postao najmlađi austrijski kancelar.

Dobitnik je i novi premijer Češke Andrej Babiš koji je, kako portal ističe, naučio uspješno da hoda po tankoj liniji između političke moći i zatvorske kazne po uzoru na italijanskog biznismena i političara Silvija Berluskonija.

Babiš, inače milijarder, mijenja ravnotežu moći u EU i to na nekoliko frontova, kao osmi liberalni lider sada daje jednake izglede Savezu liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu, a kao evroskeptik pomjera Višegradsku četvorku iz konstruktivne u opstruktivnu u svom pristupu Briselu, navedeno je u tekstu portala "Politiko".

Dobitnik je i irski premijer Leo Varatkar i njegovo uspješno manevrisanje "bregzitom", što je dovelo Irsku u centar najtežeg izazova za Evropsku uniju.

Listu političara dobitnika u 2017. godini portal završava američkim predsjednikom Donaldom Tampom, uprkos istrazi koja se vodi i padu njegove popularnosti na najniži nivo.

Tramp je, ipak, kako portal navodi, uspio da održi lojalnost u svojoj bazi, da imenuje konzervativce u sudovima i da dominira u vijestima sa takvom dosljednošću kakvu nijedan predsjednik modernog doba nije imao.

Prvi na listi gubitnika je Karles Pudždemon, koji je prešao put od lokalnog novinara do katalonskog predsjednika u centru svjetske pažnje krajem septembra i početkom oktobra, usljed nastojanja da Katalonija proglasi nezavisnost od Španije.

Scene policijskog nasilja nad glasačima možda su šokirale svijet, ali Madrid je uspio da referendum proglasi nevažećim.

Pošto je izgubio posao i pobjegao u Brisel, još je nejasno da li Pudždemon može da se vrati u svoju zemlju. Katalonski regionalni izbori možda nemaju jasnog pobjednika, ali bez sumnje se zna ko je gubitnik. Španski premijer Marijano Rahoj je tri puta ispao gubitnik, piše portal. Nije uspio da riješi katalonski problem vanrednim izborima koji su dali separatistima apsolutnu većinu, partija koja je osvojila najviše glasova je rivalska partija desnog centra Sijudadanos, dok je Rahojeva Narodna partija doživjela udarac i sa 11 poslanika spala na tri u regionalnom parlamentu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel gubitnik je u godini na izmaku prema pisanju portala "Politiko". Na nacionalnim izborima njena partija završila je kao prva, ali sa dramatičnim padom glasova, ostavljajući je da pregovora sa socijaldemokratama koji bi nerado da formiraju veliku koaliciju. Premijerka Velike Britanije Tereza Mej, liderka koja je obećala "jaku i stabilnu" vladu, pružila je sve samo ne to, istaknuto je u tekstu portala "Politiko", koji i nju stavlja na listu gubitnika. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana