Политико: Макрон побједник, Пуџдемон губитник

Глас Српске
Политико: Макрон побједник, Пуџдемон губитник

Брисел - Бриселски портал "Политико" саставио је листу добитника и губитника у 2017. години. На листи добитника своје мјесто су нашли француски предсједник Емануел Макрон и аустријски канцелар Себастијан Курц, док на листи "лузера" у години на измаку воде смијењени предсједник каталонске владе Карлос Пуџдемон и Маријано Рахој.

"Макронманија" је захватила европску политичку елиту у 2017. години, а француски гласачи су се томе прикључили, пише портал "Политико". Потпомогнут недостацима свог претходника Франсоа Оланда и скандалима противника, предсједничких кандидата Франсоа Фијона и Марин Ле Пен, Макрон је успио да преузме контролу над француском народном скупштином и да заузме водећу улогу у реформи Европске уније.

Све што Макрон може да уради, може и Себастијан Курц, који је још млађи, наводи портал "Политико".

Курц је преузео Аустријску народну партију, побиједио на изборима и постао најмлађи аустријски канцелар.

Добитник је и нови премијер Чешке Андреј Бабиш који је, како портал истиче, научио успјешно да хода по танкој линији између политичке моћи и затворске казне по узору на италијанског бизнисмена и политичара Силвија Берлусконија.

Бабиш, иначе милијардер, мијења равнотежу моћи у ЕУ и то на неколико фронтова, као осми либерални лидер сада даје једнаке изгледе Савезу либерала и демократа за Европу у Европском парламенту, а као евроскептик помјера Вишеградску четворку из конструктивне у опструктивну у свом приступу Бриселу, наведено је у тексту портала "Политико".

Добитник је и ирски премијер Лео Вараткар и његово успјешно маневрисање "брегзитом", што је довело Ирску у центар најтежег изазова за Европску унију.

Листу политичара добитника у 2017. години портал завршава америчким предсједником Доналдом Тампом, упркос истрази која се води и паду његове популарности на најнижи ниво.

Трамп је, ипак, како портал наводи, успио да одржи лојалност у својој бази, да именује конзервативце у судовима и да доминира у вијестима са таквом досљедношћу какву ниједан предсједник модерног доба није имао.

Први на листи губитника је Карлес Пуџдемон, који је прешао пут од локалног новинара до каталонског предсједника у центру свјетске пажње крајем септембра и почетком октобра, усљед настојања да Каталонија прогласи независност од Шпаније.

Сцене полицијског насиља над гласачима можда су шокирале свијет, али Мадрид је успио да референдум прогласи неважећим.

Пошто је изгубио посао и побјегао у Брисел, још је нејасно да ли Пуџдемон може да се врати у своју земљу. Каталонски регионални избори можда немају јасног побједника, али без сумње се зна ко је губитник. Шпански премијер Маријано Рахој је три пута испао губитник, пише портал. Није успио да ријеши каталонски проблем ванредним изборима који су дали сепаратистима апсолутну већину, партија која је освојила највише гласова је ривалска партија десног центра Сијудаданос, док је Рахојева Народна партија доживјела ударац и са 11 посланика спала на три у регионалном парламенту.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел губитник је у години на измаку према писању портала "Политико". На националним изборима њена партија завршила је као прва, али са драматичним падом гласова, остављајући је да преговора са социјалдемократама који би нерадо да формирају велику коалицију. Премијерка Велике Британије Тереза Меј, лидерка која је обећала "јаку и стабилну" владу, пружила је све само не то, истакнуто је у тексту портала "Политико", који и њу ставља на листу губитника. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана