Pobjedile i “svete krave”: Epilog istorijskih izbora u Indiji

Sputnjik
Pobjedile i “svete krave”: Epilog istorijskih izbora u Indiji

Iako nije održao obećanja, indijski premijer Narendra Modi ubjedljivo je pobjedio na opštim izborima u Indiji.

To znači da će indijsku politiku, kao i u prethodnih pet godina, karakterisati hindu nacionalizam (sa svim svojim paradoksima), liberalna ekonomija, naoružavanje i vezanost za SAD.

Indijski premijer Narendra Modi objavio je izbornu pobjedu svoje Baratija džanata partije na opštim izborima u toj zemlji. Nacionalna demokratska alijansa (NDA), koalicija desno orijentisanih partija, okupljenih oko Modijeve Baratije džanate, na komplikovanim parlamentarnim izborima, koji se održavaju u sedam faza i koji su počeli 11. aprila, a završili se 19. maja, osvojila je oko 350 od 545, koliko iznosi broj poslanika u Lok Sabhi (parlamentu), piše Sputnjik.

U trenutku kada su Modi i drugi lideri NDA objavili pobjedu, lider opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa, partije koja je Indiji donijela nezavisnost od Velike Britanije, priznao je poraz.

Modijeva pobjeda je mnogo ubjedljivija nego što se predviđalo, komentariše izborne rezultate nekadašnji glavni urednik lista „Politika” Milan Mišić.

Prema svojim dimenzijama, Modijeva pobjeda se može oceniti i kao istorijska, dodaje on. Iako u prethodnom petogodišnjem mandatu nije ispunio većinu svojih obećanja, uključujući i ključno, o smanjenju nezaposlenosti, rezultati izbora pokazuju da je Modi i dalje najdominantnija ličnost indijske političke scene, smatra Mišić.

Njegovu poziciju nije uspio da poljulja ni lider Indijskog nacionalnog kongresa Rahul Gandi, potomak političke dinastije Nehru-Gandi. Rahulov pradeda Džavaharlal Nehru bio je prvi indijski premijer nakon sticanja nezavisnosti 1947, baka Indira takođe je bila premijerka, kao i otac Radživ.

„To je koncept po kojem je Indija sekularna država, u kojoj su svi ravnopravni, hindusi i muslimani, kao najveća manjina i pripadnici svih drugih religija i pripadnici svih hindu kasta. Međutim, Modi insistira na tome da je Indija pre svega hindu država, pozivajući se pritom na neke svete spise i na mitove koji su duboko ukorenjeni u indijskoj religiji i u indijskim svetim knjigama”, objašnjava Mišić.

Kao rezultat takve politike, između ostalog, jeste i pridavanje velike pažnje svetim kravama, životinjama koje su u hindu religiji svete, što je dovelo do mnogih incidenata sa muslimanima, od kojih su mnogi živjeli od trgovine goveđim mesom.

„To je dovelo, između ostalog, i do nekih paradoksa, pre svega na severu Indije — da zemljom lutaju krda napuštenih krava, poluizgladnelih ili sasvim izgladnelih, kojih su se vlasnici odrekli, pošto više nisu produktivne. Ne mogu da daju mleko, a nemaju pravo da ih zakolju. Bila je i cela serija incidenata u kojima su radikalni hindusi linčovali muslimane osumnjičene da su trgovali goveđim mesom”, navodi Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana