По чему се униформа руских војника у Сирији разликује од других?

Танјуг
По чему се униформа руских војника у Сирији разликује од других?

Руски војници у Сирји, али и на другим мјестима, користе заштитно одијело, које у ципелама има сензоре за откривање мина у непосредној близини, а производе се у истраживачком центру у који је Танјуг имао прилику да "завири".

Ријеч је о Инжењерском центру за високо сложене прототипове, који ради у оквиру Националног универзитета за науку и технологију у Москви (МИСиС), који је недавно отворио своја врата групи углавном агенцијских новинара из више земаља, међу којима и Србије.


Тај Центар је само један од више сличних на МИСиС-у, у које је и извијештач Танјуга имао приступ, а његово оснивање је подржао руски премијер Дмитриј Медведев.

У Центру се производе дијелови за одбрамбену и свемирску индустрију, а ради тако што се модели оружја и војне опреме дизајнирају у дигиталном формату, и затим развијају за производњу.

До сада су у њему дизајнирани прототип свемирског брода нове генерације, сједишта за космонауте, пиштољ који може да издржи температуре до 70 степени, ротор хеликоптера, дронови који могу и човјека да носе, као и споменуто заштитно одијело за руске војнике, које, такође, у заштитним наочарима има камеру која приказује позадину.

У овом тренутку у Центру се ради на седам пројеката.

Лабораторије у којима се развијају нове технологије и раде истраживања, попут лабораторија за енергетски ефикасне материјале, за стварање соларних ћелија, за истраживање метаматеријала…најзанимљивији су део Националног универзитета у Москви.

У једној од лабораторија, за биомедицинске наноматеријале, тренутно се ради на развијању методе лијечења рака радиоталасима, а истраживања се обављају на мишевима, зечевима и другим ситним животињама.

Овај Универзитет се, иначе, од прошле године налази међу првих 100 на Шангајској листи најбољих свјетских факултета, док на QS листи заузима 31 мjесто. Посjедује 30 лабораторија и три инжењерска центра, којима руководе водећи руски и страни истраживачи.

МИСиС се сматра једним од водећих универзитета из области материјалних наука, металургије и рударства, биоматеријала, нанотехнологија и ИТ-а, а одличну сарадњу остварује са институтом Винча из Београда и Београдским универзитетом.

Та сарадња остварује се кроз бројне образовне програме и успостављена је прије више деценија, односно још у вријеме Совјетског савеза.

Ректорка Универзитета Алевтина Черникова казала је да МИСиС сарађује са 1.600 компанија, као и да се сваке године 80 до 90 одсто студената запосли у некој од њих. Према њеним ријечима, санкције које су САД и ЕУ увеле Русији нису директно погодиле Универзитет, али су успориле реализацију одређених пројеката.

Она је додала и да се МИСиС већим дијелом финансира из буџета, а дијелом од пословне заједнице и тај проценат варира из године у годину. Како је рекла, ради се о компанијама које најчешће запошљавају њихове студенте.

Тренутно га похађа 17.000 студената, од којих је 3.300 странаца из 69 земаља - Србије, Индије, Кине, Италије, Бугарске… МИСиС је основан 1918. године као дио Московске академије за рударство, а од 1930. године је самостална високо образовна и научна установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана