Пиђдемон: Унија није успјела да заштити основна права Каталоније

Срна
Пиђдемон: Унија није успјела да заштити основна права Каталоније

Копенхаген - ЕУ није успјела да заштити основна права Каталоније, изјавио је бивши лидер шпанске покрајине Карлес Пуђдемон.

Он је студентима Универзитета у Копенхагену, током прве посјете иностранству од када је напустио Шпанију и отишао у Брисел 30. октобра, рекао да је ЕУ показала неуспјех у суочавању са кризама унутар и изван својих граница.

"ЕУ је успјешна у промовисању слободе, демократије, просперитета и благостања на нашем континенту. Међутим, сви смо свјесни неуспјеха сваки пут кад дође до кризе", рекао је Пуђдемон.

Бивши предсједник Каталоније и лидер покрета за независност шпанске покрајине додао је да су грађани раније били свједоци неуспјеха ЕУ да се заштите основна права у Грчкој, Укранији, затим у току кризе са избјеглицама и, коначно, у Каталонији, преноси АФП.

Пуђдемону се спрема хапшење у Шпанији, гдје је оптужен за побуну, сецесионизам и злоупотребу јавних фондова, због своје улоге у плановима за отцјепљење Каталоније.

Каталонци су 1. октобра прошле године већински изгласали отцјепљење Каталоније од Шпаније, а регионална Влада је 27. октобра прогласила независност, након чега је Пуђдемон отпутовао у Брисел.

Власти у Мадриду су референдум прогласиле неважећим и увеле директну контролу над покрајином.

Шпанска Влада је расписала ванредне изборе у покрајини, али су странке које се залажу за самосталност поново освојиле највише мјеста у регионалном парламенту.

Каталонски парламент је предложио да се Пуђдемон поново изабере за регионалног предсједника и да из Брисела управља Каталонијом, што су власти у Мадриду категорично одбациле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана