Pentagon izdvaja novac od balističkog programa

Agencije
Pentagon izdvaja novac od balističkog programa

Vašington - Novčana sredstva Ministarstva odbrane SAD (Pentagon) za izgradnju zida na granici sa Meksikom djelimično će biti odvojena od programa povezanih sa modernizovanjem balističkih programa i sistema za upozoravanje i kontrolu u vazduhu, piše američki list “Vašington post”.

Pozivajući se na dokument Pentagona koji je u pripremi, list piše da je Pentagon pažljivo odabrao izvore za reprogram i da neće biti posljedica po spremnost američke vojske.

U dokumentu se ističe da će dio sredstava biti izdvojen od programa modernizovanja infrastrukture na zemlji za interkontinentalni balistički projektil “LGM-30G minutmen 3”.

- Pentagon planira da preusmjeri novac sa programa vezanog za sistem koji koriste avioni za otkrivanje i prenošenje pozicija meta za napad, jer je taj program blago odgođen - javio je američki list.

“Vašington post” dodaje da će Pentagon za izgradnju zida izdvojiti i novac koji je prvobitno bio namijenjen za vršenje “svemirskog eksperimentalnog testiranja” - prenio je “Sputnjik”.

Pentagon je 10. aprila, potpisao ugovore sa dvije kompanije u vrijednosti od skoro milijardu dolara za izgradnju zida.

Iz Ministarstva je istog dana saopšteno da se iz raznih izvora za izgradnju zida izdvaja 1,5 milijardi dolara. Američki ministar odbrane Patrik Shanahan odobrio je prebacivanje 1,5 milijardi dolara za izgradnju više od 130 kilometara zida na granici sa Meksikom, a u tom je iznosu i oko 600 miliona dolara uzetih sa računa namijenjenog za snage u Avganistanu.

Pentagon bi trebalo da izgradi zid dužine 91 kilometar u oblasti Teksasa u El Pasu.

Izgradnja zida na američkoj granici sa Meksikom, sa ciljem sprečavanja priliva migranata i krijumčarenja droge u SAD, bilo je jedno od glavnih obećanja američkog predsjednika Donalda Trampa tokom predizborne kampanje u Americi 2016. godine.

Vanredno stanje

Tramp je u februaru potpisao deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja. Kao razlog naveo je da želi da zaštiti zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što smatra za veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana