Париз тражи измјене нацрта споразума

Срна
Париз тражи измјене нацрта споразума

Париз - Француска је данас предводник кампање да се измјени нацрт споразума о изласку Британије из блока, што само погоршава несигурност око судбине договора док се премијер Тереза Меј суочава са противницима код куће.

Кабинет Терезе Меј синоћ је прихватио нацрт споразума о изласку Лондона из блока, али његова судбина пред парламентом је неизвјесна након што је неколико министара поднијело оставке.

Француска предводи групу држава које се противе ономе што је договорено у подручју риболова између ЕУ и Британије након "Брегзита".

"Неколико земаља чланица затражиће побољшања у оквиру риболова", рекао је дипломатски извор близак преговорима, додајући да су забринутост у том погледу изразиле Француска, Данска, Шпанија, Португалија и Холандија.

Други дипломатски извори рекли су Ројтерсу да су Финска и Ирска, такође, изразиле забринутост због споразума око риболова.

Богате воде Британије сада су доступне и другим чланицама ЕУ према узајамном споразуму са утврђеним квотама. Док је ЕУ жељела да сачува тај систем и након "Брегзита", Британија жели да преузме једнострану контролу на својим водама.

У коначници, тај дио односа није ријешен дефинитивно и предвиђено је да двије стране покушају да се око тога договоре до јула 2020. године, током транзиционог периода након "Брегзита".

Према садашњем нацрту споразума, право риболова остаје изван јединствене царинске уније ЕУ и Британије, што би се могло активирати ако двије стране не нађу други начин да осигурају отворену ирску границу - такозвани "бекстоп" механизам.

"Нису све земље чланице задовољне овим рјешењем", рекао је један званичник ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана