Papski nuncije pipkao muškarca

Priredio: Boris Đurić
Papski nuncije pipkao muškarca

Pariz - Centar katoličke vjere Vatikan opet se našao usred seksualnog skandala kada je u petak otkriveno da je protiv njihovog izaslanika u Francuskoj Luiđija Venture pokrenuta istraga zbog seksualnog napada.

Francuski mediji objavili su da je Ventura, izaslanik pape još od 2009. godine, optužen da je 17. januara ove godine seksualno uznemiravao muškarca u zgradi Skupštine grada Pariza kada je gradonačelnica An Idalgo upriličila novogodišnje obraćanje diplomatama i vjerskim liderima. Istraga je otvorena kada se mlađi gradski zvaničnik, star tridesetak godina, požalio kancelariji gradonačelnika da ga je Ventura (74) nekoliko puta neprikladno dirao tokom ceremonije u sali za svečanosti. Papski nuncije ga je, navodno, tri puta dirao po intimnim dijelovima tijela i u jednom trenutku ga je uhvatio za zadnjicu, što je vidio jedan svjedok.

Ovaj incident je ugledao svjetlost dana u momentu kada je objavljena knjiga francuskog novinara Frederika Martela u kojoj tvrdi da su četiri od pet sveštenika u Vatikanu homoseksualci.

Martel navodi da je 80 odsto sveštenika naklonjeno svom polu i da su neki od najviših klerika Katoličke crkve, koji su snažno napadali homoseksualizam, u stvari i sami homoseksualci.

Martel, bivši savjetnik francuske vlade, proveo je četiri godine u istraživanju ove teme i uradio je 1.500 intervjua, uključujući i one sa 52 biskupa, 41 kardinalom, 45 vatikanskih diplomata i više od 200 sveštenika. Mnogi su mu pričali o nepisanom pravilu “zatvorenog ormara” i pravilu da što je neki sveštenik više homofobičan, više je vjerovatno da je i sam homoseksualac.

U knjizi se navodi primjer kolumbijskog kardinala na visokoj vatikanskoj poziciji, pokojnog Alfonsa Truilja, koji je davao crkvena učenja o kontracepciji i istopolnim vezama, da bi u isto vrijeme unajmljivao muške prostitutke.

Priznanje grijehova

Mnogi vjernici, ali i dio sveštenstva pozivaju da se organizuje nešto slično pokretu “Ja takođe” koji je otkrio seksualne zloupotrebe holivudskih magnata i zvijezda, naročito nakon što je i sam papa Franjo nedavno priznao da su neki sveštenici napastvovali časne sestre i čak ih držali kao seksualne robinje. Njegovi navodi se su pojavili nakon što je u vatikanskom magazinu “Crkveni svijet žena” objavljeno da su katolički klerici u nekim slučajevima napravili djecu sestrama i da su neke od njih morale abortirati. Sve ovo je bilo skriveno velom tajne jer su časne sestre ćutale iz straha od osvete muškog dijela sveštenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana