Ove godine bez Nobelove nagrade za književnost

Srna
Ove godine bez Nobelove nagrade za književnost

Nobelova fondacija saopštila je da ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala u vezi s optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju.

Fondacija je navela da joj je namjera da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodijeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu, prenosi Rojters.

Veoma je rijetko da dodjela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primjećuje britanska agencija, podsjećajući da je posljednji put ova dodjela otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svjetskog rata.

Datum dodjele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ona uvijek dodjeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savjet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posljedicama optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata prije njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe - i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Šest od 18 članova Akademije podnijelo je ostavke poslije ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je u aprilu navela da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je povjerenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786. godine, potkopano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana