Ове године без Нобелове награде за књижевност

Срна
Ове године без Нобелове награде за књижевност

Нобелова фондација саопштила је да ове године неће бити додијељена Нобелова награда за књижевност због скандала у вези с оптужбама за сексуално узнемиравање у врху Шведске академије, због чега је више чланова напустило ову институцију.

Фондација је навела да јој је намјера да овогодишњу Нобелову награда за књижевност додијели наредне године, заједно са наградом за 2019. годину, преноси Ројтерс.

Веома је ријетко да додјела Нобелових награда буде отказана или одложена, примјећује британска агенција, подсјећајући да је посљедњи пут ова додјела отказана 1943. године, у зениту Другог свјетског рата.

Датум додјеле овогодишње награде још није објављен, мада се она увијек додјељује у првој половини октобра.

Шведска академија, савјет угледних писаца и лингвиста задужених за унапређење шведског језика, суочава се с посљедицама оптужби за непримјерено сексуално понашање супруга једне од чланица те институције.

Академија је на удару оптужби и одавање имена лауреата прије њиховог формалног објављивања.

Фотограф и културни посленик Жан-Клод Арно, који је ожењен чланицом Академије и списатељицом Катарином Фростенсон, порекао је све оптужбе - и за неадакватно сексуално понашање и за одавање имена лауреата, наводи Ројтерс.

Шест од 18 чланова Академије поднијело је оставке послије ових навода, који се појавили крајем прошле године, док још два члана не учествују у раду Академије из других разлога.

Шведска академија је у априлу навела да пролази кроз озбиљну кризу и признала да је повјерење у институцију, коју је краљ Густав Трећи основао 1786. године, поткопано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана