Otvorena ambasada SAD-a u Jerusalimu, desetine mrtvih Palestinaca na granici sa Gazom

Srna
Otvorena ambasada SAD-a u Jerusalimu, desetine mrtvih Palestinaca na granici sa Gazom

Gaza - Broj ubijenih Palestinaca na granici sa Gazom porastao je na 41, dok je stotine loica povrijeđeno tokom najnovijih protesta na dan kada SAD zvanično otvaraju Ambasadu u Jerusalimu, izjavili su zdravstveni zvaničnici.

Zvaničnici navode da je najmanje 900 Palestinaca ranjeno, od kojih je 450 pogođeno mecima. 

Na desetine hiljada Palestinaca okupilo se danas na granici, što je daleko više u odnosu na nedavne demonstracije.

Procjenjuje se da se na demonstracijama okupilo oko 30.000 ljudi.

SAD su danas zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premještena iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD Donald Tramp u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jerusalimu izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi Rojters.

"Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvijek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru", poručio je Tramp.

Rojters podsjeća da je Trampova odluka da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i prebaci ambasadu iz Tel Aviva razbjesnila Palestince i izazvala međunarodnu zabrinutost.

BBC prenosi da je njegova kćerka i visoka savketnica u Bokeloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnucinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

"U ime 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela", kazala je Trampova kćerka.

"Danas otvaramo ambasadu SAD u Jerusalimu", rekao je na početku ceremonije američki ambasador Dejvid Fridmen.

Navodi se da ceremoniji prisustvuje delegacija iz Vašingtona i izraelski lideri.

AP prenosi da su na čelu američke delegacije zet predsjednika SAD Donalda Trampa Džered Kušner i predsjednikova kćerka Ivanka Tramp, koji su oboje visoki savjetnici u Bijeloj kući, a tu su i američki ministar finansija Stiven Mnučin i četiri republikanska senatora.

Navodi se da je u publici i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u posljednjih sedam sedmica na protestima duž granice sa Pojasom Gaze ubijeno više od 50 Palestinaca.

Zvaničnici tvrde da je današnji dan najkrvaviji u Gazi, još od završetka izraelsko-palestinskog rata 2014. godine, javio je AP.

Predsjednik SAD Donald Tramp priznao je Jerusalim za prijestonicu Izraela, što je izazvalo proteste Palestinaca, koji Istočni Jerusalim smatraju prijestonicom svoje buduće države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana