Otkriveno zašto je Tramp prekinuo razgovore sa Kimom?

Agencije
Otkriveno zašto je Tramp prekinuo razgovore sa Kimom?

Samit lidera SAD i Sjeverne Koreje je završen prije vremena zbog zahteva predsjednika SAD Donalda Trampa da se zatvori tajno postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

To piše “Sandej tajms”, pozivajući se na bivšeg saradnika ambasade Sjeverne Koreje u Londonu, prenosi “Sputnjik“.

List smatra da se radi o objektu koji se navodno nalazi u gradu Čolima, nekoliko kilometara od Pjongjanga. Tokom pregovora SAD su saopštile da znaju za tu fabriku i zatražile da se likvidira. Međutim, nakon što je Kim Džong Un to odbio, pregovori su obustavljeni. Uskoro je Donald Tramp otišao za SAD, dok je sjevernokorejki lider nastavio posjetu Vijetnamu.

“Sandej tajm” tvrdi da američka obavještajna služba odavno zna da u Sjevernoj Koreji postoji još jedno postrojenje za obogaćivanje uranijuma. To tog zaključka je došao Centar za neširenje nuklearnog oružja Instituta za međunarodno istraživanje Midlberi u Montereju (Kalifornija) na osnovu analiza satelitskih snimaka.

Ranije je Bijela kuća saopštila da Donald Tramp i Kim Džong Un nisu postigli dogovor na samitu u Hanoju 27. i 28. februara, ali da su imali “dobar i konstuktivan” susret. Ministar inostranih poslova Sjeverne Koreje Ri Jang Ho izjavio je da je Pjongjang ponudio da uništi svoje nuklearne objekte ako mu djelimično budu ukinute sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana