Откривено ко је откуцао Русе Американцима

Агенције
Откривено ко је откуцао Русе Американцима

Лондон - Откривено ко је "западна обавјештајна агенција" која је обавијестила НСА и ЦИА о умијешаности Русије у предсједничке изборе у САД. То је, како се тврди, Холандија.

Холандска служба безбједности АИВД упала је у систем чувене руске хакерске гупте "Кози бер" и тај "упад" трајао је најмање годину дана, почев од средине 2014, наводе холандски медији, а преноси "Индепендент".

Управо према извјештају АИВД-а, Холандија је била та која је упозорила Вашингтон да им се спрема мешање Русије у предсједничке изборе 2016, након што су холандски званичници уочили хакерски напад на Демократски национални комитет и друге операције руских хакера, укључујући и напад из 2014. на Стејт департмент.

"Индепендент" подсјећа да је о нападу на амерички Демократски национални комитет писао "Вашингтон пост" у јуну 2016. када је тај напад окарактерисан као озбиљна назнака да ће се Руси умијешати у предсједничке изборе у Америци, на којима је побједио Доналд Трамп.

Двије независне истраживачке компаније касније су потврдиле да је систем Демократског националног комитета нападнут од хакера руске владе.

Улога холандске безбједносне службе у акцији упадања у руску хакерску групу откривена је прошле седмице, у локалним новинама "Волкскрант", а вијест је преузео и "Вашингтон пост", наводи "Индепендент".

Холандска војна служба безбједности МИВД, међутим, одбила је да потврди објављене информације.

Без обзира на то, холандски медији наводе да су службеници холандске безбједносне службе, који су упали у систем руских хакера, посматрали када су руски хакери лансирали напад на Стајт департмент у 2014, када су "мета" напада били повјерљиви документи из система Бијеле куће и Конгреса.

Амерички званичници су тада изјавили да је о нападу била упозорена њихова агенција НСА, коју је о свему обавијестила "једна западна обавијештајна агенција".

Управо текст објављен у холандском "Волкскранту" указује на то да је та западна обавјештајна агенција била заправо Холандија.

У тексту се наводи да су холандски обавијештајци, који су упали у систем руских хакера, били чак у могућности да лоцирају хакерске нападе, а како се наводи, адресе су стигле до зграда на московском Црвеном тргу.

Све информације које су Холанђани у том тренутку имали, као и сумње да се спрема мијешање Русије у предсједничке изборе у САД, одмах су прослијеђене у ЦИА и НСА, што је касније допринело истрази ФБИ о руском мијешању у предсједничке изборе у САД.

"Индепендент" подсјећа да је и пред америчким Конгресом у јануару био извјештај у ком је наведено да се Русија није мијешала само у изборе у Америци, већ да су њени "прсти" уплетени у процесе у чак 19 земаља, међу којима су и бројне у Европи, попут Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана