Олуја Флоренс однијела 17 живота

Срна
Олуја Флоренс однијела 17 живота

Вилмингтон - Број жртава опасне олује “Флоренс” у америчкој држави Сјеверној Каролини порастао је на најмање 17, а најтежа ситуације је у Вилмингтону, граду који је потпуно одсјечен од свијета усљед обилне кише.

Оштећене су хиљаде кућа, а набујале ријеке могле би да се излију.


“Флоренс”, ураган који је ослабио на ниво тропске депресије, донио је количину падавина од 100 литара по метру квадратном у дијеловима Сјеверне Каролине у посљедња четири дана.

Јака киша и даље пада у Сјеверној и Јужној Каролини, саопштила је Национална метеоролошка служба.

“Олуја није никада била опаснија него што је сада. Многе ријеке и даље расту, а врхунац водостаја очекујемо тек крајем дана или сутра”, изјавио је гувернер Сјеверне Каролине Рој Купер.

Више од 900 људи је спасено из нарасле воде, а 15.000 и даље борави у склоништима, рекао је Купер.

Многа спасавања обављена су чамцима у Вилмингтону, граду са око 117.000 становника на полуострву између ријеке Кејп фијер и Атлантског океана.

Градоначелник Бил Сафо изјавио је да је вода поплавила путеве и да спасиоци маневришу чамцима између обореног дрвећа и стубова за пренос електричне енергије да би стигли до становника.

Метеролози су упозорили да се у овој области може очекивати да падне још 20 литара кише и да постоји опасност од покретања клизишта у западном дијелу Сјеверне Каролине.

Званичници су упозорили евакуисане људе да се не враћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана