Објављен снимак експлозије у Сјеверној Ирској

Агенције
Објављен снимак експлозије у Сјеверној Ирској

Полиција у Сјеверној Ирској објавила је неколико видеоснимака с надзорних камера које су забиљежиле тренутке прије и сам тренутак експлозије ауто бомбе у Лондондерију.

На једној од четири видео снимка с надзорних камера које је полиција објавила на Тњиттеру, види се и група младих људи како неколико минута прије експлозије пролази поред возила у којем се налазила бомба.

Четворица мушкараца ухапшена су због напада ауто бомбом, а сумња се да је у организацију била укључена Нова ИРА, једна од ријетких група које су се 1998. противиле склапању мировног споразума којим је окончано тридесетогодишње насиље у Сјеверној Ирској.

Њени припадници у посљедњих неколико година су прибјегавали спорадичним нападима.

"Наша главна линија истраживања усмјерена је на Нову ИРА. Нова ИРА, попут већине дисидентских група у Сјеверној Ирској, мала је и нерепрезентативна групација људи која жели вратити грађане у неко прошло вријеме", рекао је помоћник начелника полиције Марк Хамилтон.

Полиција је потврдила да су најмање два наоружана мушкарца отела возило за доставу пице, поставила унутар њега бомбу те га одвезла испред зграде суда у улици Бишоп Стрит.

На друга два видео снимка, јавља "ЦНН", види се како возач излази из аутомобила и бјежи с мјеста догађаја.

"На срећу, нико није смртно страдао, али очигледно је ријеч о покушају напада чији је циљ било страдање људи", казао је Хамилтон.

"Ради се о безосјећајном чину који је усмјерен против људи у Дерију и против локалне полицијске службе. Ради се о намјерном покушају да се науди нашој заједници који заслужује сваку осуду", рекао је помоћник начелника полиције.

Суботња експлозија догађа се у тренутку када политичари Сјеверне Ирске и Ирске упозоравају на то да би могући повратак чврсте границе између двије земље након Бреџита, заједно с царинским и осталим контролама, могао да буде изазов за милитантне групе.

Политичари обје стране, укључујући и чланове Синн Феина, некадашњег политичког огранка националистичке Ирске републиканске армије (ИРА), осудили су експлозију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана