Nova svemirska trka u naoružanju između Rusija i SAD

Agencije
Nova svemirska trka u naoružanju između Rusija i SAD

Moskva- Nova odbrambena strategija protiv projektila koju je juče najavio Vašington vodiće opasnoj svemirskoj trci u naoružanju i obnovi programa Zvjezdanih ratova iz doba hladnog rata, ocijenila je danas Rusija.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je juče da SAD planira razvijati senzore koji bi, postavljeni u svemir, detektovali dolazeće neprijateljske projektile, a planira i razvoj oružja za uništavanje tih projektila.

Svrha američkog plana je izazivati sukob, reagovalo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Ocjenjuju da bi američki program bio udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti.

“Posebno nas zabrinjavaju dijelovi američke odbrane protiv projektila koji se odnose na razvoj svemirskog oružja”, kažu u ruskom MVP.

Ističu da bi takva strategija neizbježno dala zeleno svjetlo za početak trke u naoružanju u svemiru, što bi se najnegativnije odrazilo na međunarodnu sigurnost i stabilnost.

Pozivaju američku administraciju da ponovno razmisli i odustane od takvog neodgovornog pokušaja obnove, svakako tehnološki daleko naprednije verzije Zvjezdanih ratova iz doba američkog predsjednika Ronalda Regana.

Moskva poziva Vašington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja dok ne bude prekasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana