Нова свемирска трка у наоружању између Русија и САД

Агенције
Нова свемирска трка у наоружању између Русија и САД

Москва- Нова одбрамбена стратегија против пројектила коју је јуче најавио Вашингтон водиће опасној свемирској трци у наоружању и обнови програма Звјезданих ратова из доба хладног рата, оцијенила је данас Русија.

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је јуче да САД планира развијати сензоре који би, постављени у свемир, детектовали долазеће непријатељске пројектиле, а планира и развој оружја за уништавање тих пројектила.

Сврха америчког плана је изазивати сукоб, реаговало је руско министарство спољних послова. Оцјењују да би амерички програм био ударац већ крхкој међународној стабилности.

“Посебно нас забрињавају дијелови америчке одбране против пројектила који се односе на развој свемирског оружја”, кажу у руском МВП.

Истичу да би таква стратегија неизбјежно дала зелено свјетло за почетак трке у наоружању у свемиру, што би се најнегативније одразило на међународну сигурност и стабилност.

Позивају америчку администрацију да поновно размисли и одустане од таквог неодговорног покушаја обнове, свакако технолошки далеко напредније верзије Звјезданих ратова из доба америчког предсједника Роналда Регана.

Москва позива Вашингтон да с њом почне конструктивне разговоре о уравнотежењу нуклеарног оружја док не буде прекасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана