Нова побједа Трампа, власт биткоина, рат генерација у Европи...

Срна
Нова побједа Трампа, власт биткоина, рат генерација у Европи...

Њујорк - Агенција "Блумберг" објавила је неколико сценарија који би могли да промијене будућност свијета, а међу њима су нова побједа Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД, даљи напредак биткоина који би замијенио банке и "рат генерација" у Европи.

Након што је Трамп увео пореске олакшице, у идућој години могао би остварити свој план за улагање великог новца у војску и инфраструктуру, након чега би економија доживјела "бум".


Ако 2020. године освоји још један предсједнички мандат, Трамп би могао да сасвим укине "Обамакер", али не и да понуди добру замјену, чиме би се хаос у здравственом систему подударио са престанком пореских олакшица.

До 2028. године и Демократска и Републиканска странка у САД могле би се распасти, а разочарани бирачи, у том случају, приклониће се алтернативним странкама, процјењује "Блумберг".

Велике промјене на глобалном плану могао би да донесе и биткоин, криптовалута која би могла да замијени банке.

Након рекордне вриједности у 2017, у 2018. години би, због растућег страха за безбједност финансијског система, биткоин могао да премаши 40.000 долара.

Могло би се догодити да неке од великих компанија, попут "Алибабе", усвоје властиту криптовалуту.

И земље са слабим економијама могле би да прихвате биткоин, што би његову цијену подигло до 100.000 долара.

"Рат генерација" могао би да уништи Европу. Ове године, пензионери у Француској могли би да изазову нереде због најаве француског предсједника Емануела Макрона да слиједи реформа пензијског система.

И избори у Италији могли би показати велику разлику и подјелу међу генерацијама. Бирачи старији од 50 година вјероватно ће гласати за Силвија Берлусконија, ако обећа очување пензија, што му може донијети побједу на изборима.

"Блумберг" процјењује да ће у том случају 2020. доћи до пада броја радно способног становништа, што би довело до тога да државе не могу да издржавају све пензионере.

Све то би могло да значи нову финансијску кризу и за Португал, Шпанију и Грчку.

И напад Сјеверне Кореје, те могући нуклерани рат, такође, су неки од могућих сценарија који могу да доведу до велике промјене у свијету, процјењује агенција "Блумберг".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана