Nova misterija MH370: Brod išao u potragu,nestao na 3 dana

Agencija
Nova misterija MH370: Brod išao u potragu,nestao na 3 dana

Brod koji je tragao za nestalim malezijskim avionom MH370 nestao je s radara na tri dana nakon što je bez objašnjenja isključen satelitski nadzorni sistem.

"Početkom januara malezijska vlada je zaposlila američku firmu Oušn infiniti u potrazi za malezijskim avionom nestalim u martu 2014. godine. Brod je krenuo u potragu 22. januara, ali nakon deset dana je isključio svoj sistem automatske identifikacije (AIS) bez ikakvog objašnjenja", piše "Gardijan".

Tri dana kasnije, brod se pojavio van područja pretrage i na planiranom putu prema australskoj luci Frimantl. Ni malezijska vlada ni "Oušn infiniti" nisu objasnili nestanak broda sa svih radara, niti kojim se putem kretao tokom ta tri dana.

Porodice nestalin na letu MH370 pozvale su malezijsku vladu i američku kompaniju da objasne trodnevni nestanak broda. Rođak jednog putnika na letu MH370 izjavio je: "Smatram da je incident zaista čudan i zabrinjavajući. Ako je nestanak bio namjeran, potrebno je njegovo objašnjenje. Ako je brod nestao s radara iz drugih razloga, trebalo bi da nam kažu o čemu se radi".

Stručnjak koji prati brod Kevin Rup izjavio je da vjeruje da je posada odlučila da isključi sistem za praćenje broda kako bi zaštitila porodice žrtava nepotrebnog stresa. On smatra da je posada zaključila kako bi zbog praćenja kretanja broda moglo doći do raznih nagađanja da je nešto pronađeno, što bi uznemirilo porodice nestalih.

Avin na letu iz Kuala Lumpura za Peking MH370 nestao je 8. marta 2014. Podaci vojnih radara i satelita pokazali su da je avion naglo skrenuo prema Indijskom okeanu i srušio se. U avionu je bilo 239 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana