Њемачка на неодређено вријеме излази из Шенгена?

index.hr
Њемачка на неодређено вријеме излази из Шенгена?

Берлин - Нови њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер жели да контроле на њемачким границама задржи на неодређено вријеме и да их прошири и на остале прелазе, чиме би Њемачка практично изашла из Шенгенског система, пренио је данас дневник " Welt am Sonntag".

"Контроле граница према сусједима морају бити на снази све док Европској унији не пође за руком ефикаснија заштита и контрола спољних граница. Међутим, не видим да би то у догледно вријеме могло да успије", рекао је Зехофер из Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) у разговору за дневник " Welt am Sonntag ".

Он је уједно најавио да би контроле требало да буду проширене и на остале њемачке граничне прелазе.

"Тренутно нису многи гранични прелази у Њемачкој трајно контролисани. Морамо говорити о томе може ли то тако и да остане. Не ради се само о спречавању илегалних прелазака границе него и о осталим заштитним функцијама", рекао је Зехофер.

Тренутно је шенгенски систем на њемачки захтјев укинут на њемачко-аустријској граници, а на захтјев Данске на њемачко-данској граници.

Зехофер се заложио и за брже протјеривање особа којима је одбијен захтев за азил. Он је затражио појачање особља у судовима који одлучују о захтјеву за азил и протјеривањима, и обећао помоћ савезним државама у процесу протјеривања особа за које не постоје правни темељи за боравак у Њемачкој.

Нови министар унутрашњих послова и донедавни премијер Баварске се такође заузео за промјену односа према источним чланицама ЕУ које одбијају примање миграната.

"Ако будемо стрпљиво преговарали, велики дио ових земаља ће пристати на расподјелу избјеглица. Неке земље би на неки други начин могле да се ангажују у рјешењу проблема, рецимо појачаним ангажманом у заштити заједничких спољних граница", рекао је Зехофер.

Предсједник ЦСУ и раније један од најжешћих критичара либералне мигрантске политике Ангеле Меркел најавио је, након слабог резултата своје партије на посљедњим парламентарним изборима, борбу за гласаче који су се окренули противимигрантском АфД-у.

У Баварској се на јесен одржавају избори за локални парламент на којима се ЦСУ бори за очување апсолутне већине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана