Њемачка министарка одбране потрошила 700 милиона евра

Глас Српске
Њемачка министарка одбране потрошила 700 милиона евра

Минхен - У протеклих пет година је њемачко Министарство одбране потрошило више од 700 милиона евра на спољне консултанте, објавили су поједини њемачки медији.

 

 

Због прекомјерног трошења новца њемачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен недавно се појавила пред истражним органима, јер је осумњичена за неправилну расподјелу уговора и непотизам.

У њеном министарству су вишемилионски уговори наводно давани избјегавајући законе о јавној набавци. Било је чак и непотизма.

У странци Љевице вјерују да она мора дати неопозиву оставку.

- Ако комисија докаже да је она прекршила законе о јавној набави, онда ће сигурно морати поднијети оставку - изјавио је  Александер Ној, стручњак за одбрану странке Љевице.

У протеклих пет година је њемачко Министарство одбране наводно потрошило више од 700 милиона евра на спољне консултанте. Дио овог износа је добила и бивша замјеница министра одбране Катрин Судер. Претходно је и сама била консултант и речено је да је надзирала расподјелу налога у министарству.

Зелени, Љевица и Слободна демократска странка желе појаснити три тачке. Одговорност, ко је знао за расподјелу уговора и ко је контролисао тај процес. Осим тога, важно је сазнати колико је новца пореских обвезника потрошено и колика је штета? И на крају, заинтересовани су шта ће министарство учинити да би спријечило будућу криминалну расподјелу уговора.

Укупно је од 2014. закључено 3.800 уговора. Углавном су то били пројекти за структуралну реорганизацију Бундесвера и за подручје информационе технологије.

Сада остаје да се види какву је ко улогу имао у комуникацији у вези са додјелом уговора. У марту ће тужилаштво почети са испитивањем свједока, а до тада ће бити јасно хоће ли Урсула фон дер Лајен још контролисати свој ресор.

Плагијат

Урсула фон дер Лајен, иначе блиска сарадница канцеларке Ангеле Меркел, прије пар година осумњичена је и да је преписала своју докторат из медицине. Она је, међутим демантовала и одбацила писања појединих њемачких медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана