Ni jedan zapadni lider nije čestitao Putinu, Grabar Kitarović prva iz EU

Srna
Ni jedan zapadni lider nije čestitao Putinu, Grabar Kitarović prva iz EU

Moskva - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas iz velikog dijela svijeta dobija čestitke povodom nove pobjede na predsjedničkim izborima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će čestitati ruskom predjsedniku Vladimiru Putinu na reizboru i tom prilikom će iznijeti i neslaganja, naveo je danas njen portparol.

"Ona će mu uskoro poslati telegram (...) i mislim da je prirodno da se uz čestitke postavi pitanje izazova u njemačko-ruskim odnosima. Razlikujemo se u mišljenjima s Rusijom i veoma jasno i precizno kritikujemo rusku politiku, kao u Ukrajini i Siriji", rekao je portparol Štefan Zajbert. On je međutim dodao da je veoma važno održati dijalog s ruskim liderima.

Kineski predsjednik Si Đinping je danas pozdravio rusko-kineske odnose koji su na najvišem nivou i primjer za međunarodne odnose. Si je u poruci Putinu naveo da su odnosi Moskve i Pekinga "na najboljem nivou u istoriji i da daju primer za novi tip međunarodnih odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju, jednakosti i pravdi".

Iranski predsjednik Hasan Rohani je Putinu čestitao na "ubjedljivoj pobjedi" i pozvao na jačanje bilateralnih odnosa. "Siguran sam da će se tokom vašeg novog mandata odnosi naših zemalja sve više i više razvijati", naveo je Rohani u poruci Putinu.

Francuski Nacionalni front je Putinovu pobjedu ocijenio kao znak "stabilnosti i demokratskih temelja" Rusije, prenio je Asošijeted pres. Ta partija je takođe pozvala EU da "obustavi apsurdnu i kontraproduktivnu politiku ucjena, prijetnji i sankcija" prema Rusiji, koju su nazvali "ključnim saveznikom u ratu protiv terorizma i zajedničkog neprijatelja - Islamske države".

Čestitke Putinu su stigle i od lidera Kazahstana, Bjelorusije, Venecuele, Bolivije i Kube, piše Bi-Bi-Si. Ta medijska kuća, međutim, navodi da osim najave Merkelove nijedan drugi zapadni lider nije uputio čestitike Putinu na reizboru.

Što se tiče našeg regiona, Putinu su čestitke poslali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Iz Hrvatske je to učinila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je, kako javlja HINA, prva zapadna državnica koja je danas čestitala izbornu pobjedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu i poručila mu da je za jačanje odnosa dveju zemalja postoje dobri uslovi i perspektiva.

Putin je na jučerašnjim izborima ostvario pobjedu s 76,7 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana