Ни један западни лидер није честитао Путину, Грабар Китаровић прва из ЕУ

Срна
Ни један западни лидер није честитао Путину, Грабар Китаровић прва из ЕУ

Москва - Руски предсједник Владимир Путин данас из великог дијела свијета добија честитке поводом нове побједе на предсједничким изборима.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел ће честитати руском предјседнику Владимиру Путину на реизбору и том приликом ће изнијети и неслагања, навео је данас њен портпарол.

"Она ће му ускоро послати телеграм (...) и мислим да је природно да се уз честитке постави питање изазова у њемачко-руским односима. Разликујемо се у мишљењима с Русијом и веома јасно и прецизно критикујемо руску политику, као у Украјини и Сирији", рекао је портпарол Штефан Зајберт. Он је међутим додао да је веома важно одржати дијалог с руским лидерима.

Кинески предсједник Си Ђинпинг је данас поздравио руско-кинеске односе који су на највишем нивоу и примјер за међународне односе. Си је у поруци Путину навео да су односи Москве и Пекинга "на најбољем нивоу у историји и да дају пример за нови тип међународних односа заснованих на међусобном поштовању, једнакости и правди".

Ирански предсједник Хасан Рохани је Путину честитао на "убједљивој побједи" и позвао на јачање билатералних односа. "Сигуран сам да ће се током вашег новог мандата односи наших земаља све више и више развијати", навео је Рохани у поруци Путину.

Француски Национални фронт је Путинову побједу оцијенио као знак "стабилности и демократских темеља" Русије, пренио је Асошијетед прес. Та партија је такође позвала ЕУ да "обустави апсурдну и контрапродуктивну политику уцјена, пријетњи и санкција" према Русији, коју су назвали "кључним савезником у рату против тероризма и заједничког непријатеља - Исламске државе".

Честитке Путину су стигле и од лидера Казахстана, Бјелорусије, Венецуеле, Боливије и Кубе, пише Би-Би-Си. Та медијска кућа, међутим, наводи да осим најаве Меркелове ниједан други западни лидер није упутио честитике Путину на реизбору.

Што се тиче нашег региона, Путину су честитке послали предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Из Хрватске је то учинила предсједница Колинда Грабар Китаровић.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић је, како јавља ХИНА, прва западна државница која је данас честитала изборну побједу руском колеги Владимиру Путину и поручила му да је за јачање односа двеју земаља постоје добри услови и перспектива.

Путин је на јучерашњим изборима остварио побједу с 76,7 одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана