Неупитни добри односи Ватикана са Руском православном црквом

Срна
Неупитни добри односи Ватикана са Руском православном црквом

Рим - Виши дипломата Ватикана рекао је данас да одржање добрих односа са Руском православном црквом представља приоритет за Ватикан и то се неће доводити у питање након успостављања нове украјинске православне цркве.

"Ватикан одлично разумије ситуацију, а успостављање веза са неканонском украјинском црквом нанијеће штету односима са Руском православном црквом. Ватикан ће се руководити својим приоритетима са циљем одржања добрих односа са Московском патријаршијом", рекао је дипломата агенцији ТАСС, додајући да је папа Фрањо увијек истицао јединство католичких и православних хришћана.

Дипломата је потврдио да је папа примио писмо које је патријарх московски и цијеле Русије Кирил упутио црквеним поглаварима у свијету, генералним секретарима УН и ОЕБС-а и лидерима Француске и Њемачке, у којем је скренуо пажњу на кршење права свештеника и вјерника Украјинске православне цркве.

Он је истакао да је могуће да ће услиједити одговор на писмо.

У Кијевској катедрали успостављена је 15. децембра нова неканонска украјинска православна црква под супервизијом Цариградске патријаршије, а уз помоћ украјинских власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана