Нетањаху:Путин нема довољно моћи да сам истера Иран из Сирије

Агенције
Нетањаху:Путин нема довољно моћи да сам истера Иран из Сирије

Премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је да Русија нема довољно моћи да сама истјера Иран из Сирије.

Нетањаху је на сједници парламентарног одбора за спољну политику и одбрану рекао и да је Израел наставио да дјелује у Сирији послије обарања руског авиона 17. септембра, преносе израелски медији.

"Наши шпијунски авиони настављају да лете и прикупљају информације. Према информацијама које ми имамо, обим иранског испоручивања оружја (либанском) Хезболаху преко Сирије знатно је опао од обарања руског авиона", рекао је Нетањаху.

Руски извиђачки авион грешком је оборила сиријска противваздушна одбрана током израелског напада на циљеве у Сирији.

Москва је оптужила израелску војску да је користила руски авион као штит, што је Израел одбацио, тврдећи да су његови авиони већ били у израелском ваздушном простору кад је руски авион оборен.

Израелски лидер је данас поновио да су односи Израела и Русије "добри" и да је с предсједником Русије Владимиром Путином имао "одличан" састанак у Паризу 11. новембра, на обиљежавању стогодишњице окончања Првог свјетског рата.

"Мој разговор с Путином трајао је пола сата и био је одличан", рекао је Нетањаху и додао да је руском предсједнику понудио "појачану сарадњу армија" двије земље.

Он је рекао и да ће Израел наставити да дјелује у Сирији.

Израел је извео 200 напада на иранске мете у Сирији од 2017. године, објавила је у септембру израелска војска.

Послије обарања руског авиона у којем је погинуло 15 руских војника, није било напада који су приписани Израелу, али су лидери те земље тврдили да су удари настављени.

Израелски коментатори објавили су недавно да састанак Путина и Нетањахуа у Паризу није ријешио кризу у односима двије земље насталу обарањем авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана