Naoružane trupe na ulicama Hararea, čuju se pucnji

Tanjug
Naoružane trupe na ulicama Hararea, čuju se pucnji

Foto: Tanjug/AP | Haos u Harareu: Naoružane trupe na ulicama, čuju Harare - Na ulicama Hararea čuli su se pucnji iz automatskog oružja nakon obračuna policije sa opozicionim demonstrantima, a Rojters prenosi svjedočenje očevidaca da su vojnici koji su u međuvremenu raspoređeni po gradu ubili jednu osobu u blizini autobuskog stajališta.

Agencija navodi da vojni helikopter nadleće Harare, a navodi se i da su se vojnici pojavili iznenada na ulicama i iskočili iz nekoliko oklopnih vozila kako bi rastjerali opozicione demonstrante.

Aktuelni predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva putem Tvitera je prethodno pozvao na smirivanje situacije.

Policija je ranije danas u centru Hararea ispalila suizavac kako bi rasturila pristalice opozicione stranke MDC, koje su bacale kamenice, javio je Rojters pozivajući se na očevice i snimke lokalne televizije.

Agencija navodi da je prethodno lider MDC Nelson Čamisa na Tviteru napisao da je on pobjednik "narodnih izbora" na ovonedeljnom glasanju za predsjednika Zimbabvea, na kojima mu je protivnik bio aktuelni predsjednik Emerson Mnangagva iz vladajuće stranke Zanu-PF.

Prema zvaničnim rezultatima koje je ranije objavila Izborna komisija Zimbabvea stranka ZANU-PF osvojila je većinu mjesta na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Zajedno sa parlamentarnim, održani su lokalni i predsjednički izbori, a Rojters navodi da je "utaban put" do pobjede kandidatu partije ZANU-PF Emersonu Mnangagveu.

U Zimbabveu se, inače, predsjednik bira na osnovu pobjede na parlamentarnim izborima.

Zvanični rezultati o pobjedniku predsjedničkih izbora očekuju se kasnije u toku ove nedjelje, a prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora partija ZANU-PF osvojila je 109 od 210 mjesta u parlamentu, ali se još očekuju rezultati za dodatnih 58 mesta, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da će ZANU-PF ostvariti dvotrećinsku većinu ukoliko osvoji 30 od preostalih 58 mjesta, čime bi mogli da mijenjaju ustav.

Opoziciona stranka Pokret za demokratsku promjenu (MDC) osvojila je 41 mjesto. Uprkos tome što je opozicija, kako je prenio AP, juče slavila izbornu pobjedu ne čekajući zvaničke rezultate, lider MDC Nelson Čamisa optužio je Izbornu komisiju da namjerno odlaže da ih saopšti.

MDC tvrdi da je u ovim, prvim izborima otkad je višedecenijski predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe "sišao" s te pozicije, bilo neregularnosti.

Tokom izbora nije bilo nereda i nasilja, ali su kamioni sa vodenim topovima patrolirali ispred sjedišta MDC u Harareu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana