Најбољи борбени авион на свијету - 216 милиона $ комад

Агенције
Најбољи борбени авион на свијету - 216 милиона $ комад

Када би се поново нашао на производним тракама, најбољи борбени авион коштао би 216 милиона долара по комаду.

Готово седам година је прошло од посљедњег произведеног Ф-22 Раптора, вишенијаменског борбеног авиона компаније Локид Мартин који и данас важи као најбољи борбени авион на свијету.

Како су се у међувремену промјениле геополитичке околности (читај: јачање Русије и Кине), прије две године појавиле су се гласине о поновном покретању производње тог авиона. У то вријеме Ранд корпорација саставила је за Пентагон повјерљиву студију која је показала да би у пројекат нове производње овог вишенамјенског борбеног авиона пете генерације требало уложити око 50 милијарди долара, преноси Јутарњи лист.

У студији коју је затражио амерички Конгрес, а која је до сада је била скривена од очију јавности, детаљно су наведени процијењени трошкови и претпоставке потребне да се пројекат Ф-22 поновно покрене. Према писању The Drivea, укупни трошкови набавке тих авиона износили би преко 50 милијарди долара, а само трошкови поновног покретања програма, који би укључивали обнову производних алата, сирове материјале, редизајнирање и неке додатне трошкове, били би 10 милијарди долара. Тај износ, заправо утрошен на припремне радње, половна је укупног трошка за развој авиона попут Б-21 Raider Stelth бомбера компаније Northrop Grumman.

Производњу ових летелица су од самог почетка, давне 1997. године када је Ф-22 први пута полетио, пратиле су контроверзе и жестоке расправе о оправданости утрошених 67 милијарди долара у програм који је произвео малу флоту од 187 оперативних авиона. Додатно, због очувања тајновитости технологије коришћене у Раптору, амерички је Конгрес средином 2000. забранио његов извоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана